Saramura de Ocnita este renumita in tot judetul Dambovita si in imprejurimi. Localnicii spun ca este cea mai sanatoasa metoda de a conserva muraturile pentru iarna iar blocurile de sare le folosesc pentru animale si chiar pentru uzul casnic. În comuna dâmboviţeană Ocniţa dealurile au un aspect ciudat. Izvoarele de saramura sunt la tot pasul iar dealurile sunt pline cu sare. În trecut acolo se aflau galerii ale minei de sare.Localnici se laudă cu cele mai bune şi rezistente murături iar totul se datorează saramurii speciale.Blocurile de sare apar în dealurile care se surpă din cauza sării din interior. Din loc în loc se pot zări şi lemnele vechilor galeriii ale minei de sare.Localnicii spun că saramura poate fi folosită şi pentru conservarea brânzei sau a cărnurilor nu doar pentru murături. Oamenii susţin că ciobanii din împrjurimi vin la Ocniţa şi încarcă butoaie cu saramură iar cei care vor o pastramă autentică folosesc tot apa cu sare de la izvor.Gospodinele spun că saramura din deal este de 10 ori mai concentrată decât saramura obinuşnuită făcută cu sare şi apă. Un singur bidon de 10 litri de saramură ajunge la un butoi de 100 de litri.