PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » REGELE MIHAI, ACASĂ PENTRU TOTDEAUNA

REGELE MIHAI, ACASĂ PENTRU TOTDEAUNA

de Andrei Oprescu
66 vizualizări

Regele Mihai a ajuns în ţara despre care a spus mereu că o iubeşte! Sicriul cu trupul neînsufletit a fost adus cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române şi a fost lăsat pentru câteva ore la Castelul Peleş, iar apoi a fost transportat la Bucureşti, în Sala Tronului, de la Palatul Regal. Aici va putea fi plâns de români până sâmbătă, când Convoiul Regal va merge la Curtea de Argeş.

Sicriul a fost adus de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, în care s-au aflat ASR Principesa Elena, E.S. Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia, secretarul de stat Victor Opaschi (reprezentantul Guvernului României), ÎPS Mitropolitul Iosif, gr.mr. Laurian Anastasof (reprezentantul Armatei Române), membri ai Casei Majestăţii Sale şi 11 militari ai Brigăzii 30 Gardă, purtători ai sicriului.

Conform programului stabilit de Casa Regală, sictriul cu trupul Majestăţii Sale va fi aşezat pe catafalc. S-au intonat intona imnul naţional şi cel regal şi a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoţi. Apoi sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost transferat la Castelul Peleş. Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.Timp de trei zile, românii care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face la Palatul Regal din Capitală, slujba de înmormântare urmând să aibă loc la Curtea de Argeş.

„Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal: miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 şi ora 24.00; joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 şi ora 22.00; vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 şi ora 22.00”, potrivit programului.

Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să fie îmbrăcaţi în ţinută corescunzătoare (culori închise), să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice, fotografierea şi filmarea fiind interzise, să aibă la ei un document de identitate, să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise, potrivit Casei Regale.

Când trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns în ţară, clopotele au bătut la toate catedralele, mânăstirile şi bisericile din toată ţara. La Mânăstirea de la Curtea de Argeş, clopotele au fost trase timp de 15 minute.

Pe timpul funerariilor clopotele vor mai bate de două ori. În data de 16 decembrie 2017, ora 12.30, la începutul slujbei de prohodire (înmormântare) din interiorul Catedralei Patriarhale şi sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 18.30, la începutul ceremoniei religioase de îngropare în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş. La înmormântare vor participa peste 100 de personalităţi. Printre acestea se află şi Prinţul Charles, dar şi un reprezentant al Casei Regale din Spania. În ciuda neînţelegerilor din ultimele luni, Casa Regală a acceptat ca fostul principe Nicolae să fie prezent la funeralii, împreună cu logodnica sa.

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe