Suntem tot mai puțini, iar previziunile nu sunt deloc încurajatoare. La finalul anului 2017 România a înregistrat un spor negativ. Situația financiară incertă, contextul social, dorința de a face cariera sunt doar câteva dintre motivele pentru care româncele devin mame la vârste înaintate, iar numărul copiilor într-o familie modernă cu greu depășește doi. Schimbările se văd și în dinamica generațiilor. Numărul elevilor a scăzut în ultimii ani, iar unitățile de învățământ se închid pe banda rulantă. Numai în Dâmbovița se desființează anul acesta 15 școli.
La Școala Gimnazială nr.1 din comuna Doicești mai învață în prezent doar 74 de elevi. De anul viitor se va pune lacătul pe unitatea de învățământ. Astfel zeci de copii vor fi mutați la Școala nr.3 din localitate, cea cu personalitate juridică. Decizia a fost luată de Consiliul Local, iar motivul îl reprezintă numărul mic de elevi care nu justifică astfel costurile mari pentru a ține deschise două unități.
Deși clădirea este veche, școala este dotată cu centrale termice și camere de supraveghere care vor fi transferate la Școala nr. 3.Problema rămâne însă clădirea. Multe dintre clădirile unde s-au desființat școli au rămas în paragină. Primăria susține că mai așteaptă până să ia decizia schimbării destinației, în speranța că se vor întoarce localnicii din străinătate cu tot cu familii.
La nivelul județului anul acesta se vor închide 15 unități de învățământ din Hulubești, Comișani, Bucșani, Văcărești, Răzvad și Uliești. Schimbarea destinației clădirilor este însă foarte dificilă.
Scăderea populației școlare este un fenomen îngrijorător în directă legătură cu scăderea demografică și contextul sociol și psihologic. 40% dintre femeile din România care au până în 30 de ani nu au încă un copil. Statisticile arată că populaţia României va ajunge, în cel mult 30 de ani, la nivelul anului 1950, iar în 2100 vom fi mai putini cu şapte milioane şi jumătate, arată un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.