Absenteismul este un fenonem care a luat amploare în școlile din Dâmbovița. Elevii încep prin a chiuli de la unele ore și mulți sfârșesc prin a abandona definitiv școala. Statisticile îngrijorătoare i-au determinat pe reprezentanții inspectoratului școlar să demareze proiectul PREZENT prin care vor să diminueze numărul de absențe și să reducă abandonul. Sărăcia, lipsa modelelor din familie sunt doar câteva dintre motive, însă reprezentanții elevilor vorbesc de materii neinteresante sau ore în care nu se predă interactiv.
Fenomenul absenteismului a luat amploare mai mult în liceele tehnologice și în unitățile de învățământ din mediul urban, acolo unde elevii chiulesc de la ore pentru a merge în baruri sau chiar la jocuri de noroc. Nu de puține ore, în raziile polițiștilor au fost identificați elevi în barurile din oraș. Numai în primul semestrul din acest an școlar în zeci de unități de învățământ din județ au fost identificați sute de elevi cu situație școlară neîncheiată.
Teribilismului unora și sărăciei altora, motive principale identificate de inspectorii școlari pentru absenteism se mai alătură și alte cauze pe care elevii le aduc în discuție. Faptul că materiile sunt predate într-o manieră clasică, deloc interactivă, dar și lipsa de empatie profesor-elev sunt doar două dintre ele.
Pentru a diminua absenteismul, Inspectoratul Școlar a demarat proiectul PREZENT în toate școlile din județ. Prin acesta se dorește monitorizarea elevilor cu probleme și intervenția la timp pentru a stopa abandonul școlar.
De câțiva ani, în unele unități de învățământ s-a implementat și catalogul electronic. Programul și-a dovedit eficiența, însă numai acolo unde a fost însoțit și de un sistem SMS prin care părinții sunt alertați ori de câte ori elevii absentează.
România este ţara cu cei mai mulţi elevi din Uniunea Europeană care abandonează şcoala. Doi din zece elevi ajung să renunţe la şcoală. Cei mai mulţi sunt de la ţară şi provin din familii sărace. În fiecare an, peste 50.000 de copii români abandonează şcoala.