Nu merg la medic de frică sau rușine, iar când ajung în cabinetul unui ginecolog este de multe ori prea târziu. Româncele evită controalele ginecologice, iar bolile precum cancerul ovarian, de col uterin sau de sân fac ravagii printre femeile din țara noastră. Asta pentru că diagnosticul este pus târziu și lupta este una dură. Șapte din zece femei din România sunt diagnosticate cu cancer ovarian abia când ajung în stadii avansate și cel puțin 4.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin.
Rușinea față de ginecolog nu ar trebui să existe. Oricât de neplăcut ar fi să-ți expui intimitatea în fața unor persoane străine, măcar o dată pe an, trebuie să o faci. Este sfatul cel mai des dat de medici. Chiar dacă mai simplu este să întrebi o prietenă, să te sfătuiești cu mama sau cu doctor Google, un control făcut la timp de către un specialist vă poate salva viața.
În România rurală, o femeie din 7 are o problemă la sâni, dar nu se duce la medic de frică. O romanca din 10 nu a fost în ultimii zece ani la medic, asta deși cel puțin 4.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul femeilor. Cât despre cancerul ovarian, unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer, are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine. Asta deși poate fi depistat din timp și se poate trata 100% în stadii incipiente.
Cel mai frecvent, acestea invocă faptul că le este jenă sau că se tem pentru că nu ştiu ce prespune efectiv consultaţia. Altele consideră că sunt deja bătrâne, iar un control la o vârstă mai înaintată nu-și mai are rostul. Grav este că deși vorbim de o generație evoluată, tinerele sunt cele mai afectate de boli și mai ales de cele cu transmitere sexuală, însă evită să meargă la un consult.
Pe de altă parte aproape 90% dintre femeile din România nu au făcut nici măcar o dată un control medical pentru depistarea cancerului de sân.