Faptul că politica s-a stabilit şi în domeniul educaţiei nu mai miră pe nimeni, însă deciziile luate după criterii… de partid, par a fi cu bătaie lungă pentru cei care nu poartă însemnele roşii. Concret, Ministerul Educaţiei a dat calificative mici inspectorilor şcolari care nu sunt membri PSD, rezultate care îi încurca în activitate pe viitor. Este şi cazul inspectorului şcolar general din judeţul Dâmboviţa, care a primit calificativul „Bine” la evaluare, ceea ce înseamnă că nu mai poate candida pentru conducerea IŞJ pe viitor şi nici măcar pentru conducerea vreunei şcoli. În această situaţie mai sunt 33 de inspectori şcolari din ţară, hotărâţi să atace raportul Ministerului în instanţa de contencios.
La sfârşitul fiecărui an şcolar, inspectorii generali trimit o fişă de auto-evaluare la Ministerul Educaţiei, în urma cărora, după evaluarea specialiştilor, primesc calificative pentru activitatea desfăşurată la conducerea Inspectoratelor Şcolare din fiecare judeţ. În ameţeala de la Ministerul Educaţiei, aceste fişe nu au contat prea mult în ochii celor de la conducere, iar calificativele parcă s-au dat mai mult după afilierea politică. De exemplu, Ion Sorin, inspector general şcolar al judeţului Dâmboviţa a primit, pentru prima dată în mandatul său, calificativul „Bine”, cu 88 de puncte acordate de Ministerul Educaţiei. Este în al patrulea an de mandat şi în fiecare an a primit calificativul „Foarte bine”.
Acest calificativ nu este de neglijat, mai ales pentru o persoană care îşi doreşte să-şi continue cariera în domeniul educaţiei.
În această situaţie mai sunt alţi 32 de inspectori generali din ţară, hotarâţi să atace raportul de evaluare al Ministerului în instanţa de contencios.
Mulţi dintre inspectorii generali care au obţinut rezultate şi mai proaste, adică „Nesatisfăcător” , ceea ce înseamnă în mod automat desfacerea contractului de management, s-au adresat deja organelor de cercetare penală.