Numărul mic de copii din învățământul preșcolar, dar și legile interpretabile au dus la noi acțiuni în instanță. De la începutul anului școlar și educatoarele primeau spor pentru predare simultană la grădiniță. Din februarie s-au trezit însă fără bani și asta pentru ca ministerul a interpretat legea într-un fel, iar sindicatele în altul. Pentru faptul că educă elevi preșcolari de vârste diferite, educatoarele au primit la fel ca și învățătorii care predau în regim simultan spor de 7, 10 și 15 %. La doar câteva luni distanță, decizia s-a revocat. Sindicatele au acționat în instanță și cer ca dascălii să primeasca drepturile cuvenite.
La această grădiniță din Siliște , comuna Raciu din Dâmbovița învață în prezent 17 elevi. Numărul nu este unul mare pentru o singură educatoare, însă problema este dată de vârstele diferite ale copiilor, pe care educatoarea trebuie să-i împartă pe grupe, iar pentru fiecare să facă o altă planificare și activități adaptate nivelului. Gabriela spune că asta înseamnă muncă suplimentară, iar educația se face în regim simultan. Din septembrie pentru activitatea sa primea la fel ca și colegii învățători din clasele I-IV spor de predare simultană. La doar câteva luni după sporul i-a fost tăiat.
Problema stă în lege spun liderii de sindicat. Ministerul a prevăzut sporul, iar mai apoi s-a luat decizia sistării lui. Sporul variază între 7%, 10% și 15% în funcție de numărul de grupe.
De cealaltă parte, Inspectoratul Școlar Dâmbovița susține contrariul.
Decizia va aparține acum instanței care va stabili dacă se impun sporurile și pentru activitatea din învățământul preșcolar sau nu.