FINTA, DÂMBOVIȚA
De patru zile, localnicii din Finta, județul Dâmbovița, iau apa de unde apucă, după ce furnizarea de la rețeaua publică a fost întreruptă pentru că apa a fost infestată cu mai multe bacterii, printre care și E-coli! Puțini sunt cei care reușesc să își umple bidoanele de la cisterne, întrucât trebuie să stea de pază la porți pentru a vedea când trece mașina cu apă. Restul iau apă din fantani, fără a ști dacă este potabilă sau nu, spun doar că fără apă nu pot sta. Deși apa este oprită din data de 11 mai, comunicarea dintre autorități și cetățeni este deficiară, mulți dintre oameni neștiind de ce nu mai curge apa la robinete.
În ciuda celor spuse de primar, că în toate aceste zile în care furnizarea apei potabile a fost sistată, oamenilor li s-a asigurat necesarul de apă prin intermediul a două cisterne, unii dintre localnici nu au văzut cisternele despre care vorbeşte edilul şef.
Conform informării oficiale emise de Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa în apa din reţea s-au identificat neconformități la parametrii indicatori ,,clor rezidual liber’’ și parametrii microbiologici ’’E.Coli’’ și ’’Bacterii coliforme’’. Autorităţile spun că problema vine tot de la consumatori.
Speranţa oamenilor rămâne în fântânile vechi pe care strămoşii le-au făcut în localitate. Nea Matei are 78 de ani şi cară zilnic apă de la fântâna făcută chiar de tatăl său.
Fântâna din această zonă a satului este un caz fericit. În alte zone apa din fântâni fie este sărată, fie este plină de viermi.
În fiecare zi, oamenii stau la porţi pentru a „vâna” cisterna cu apă pe care trebuie să o oprească pentru a lua câţiva litri de apă pentru consum.
Conform aceleiaşi informări, dată de Compania de Apă, spălarea și igienizarea întregului sistem de captare, înmagazinare și distribuire a apei potabile va dura aproximativ 5 zile, însă se va şti cu certitudine dacă se reia furnizarea apei din reţea doar după analizele din laborator.