PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LÂNA, ÎN SFÂRŞIT, PRELUCRATĂ LA SIBIU

LÂNA, ÎN SFÂRŞIT, PRELUCRATĂ LA SIBIU

de Andrei Oprescu
73 vizualizări

Mult aşteptatul centru de prelucrare a lânii este, în sfârşit, funcţional, la Sibiu. Dacă până acum, ciobanii ardeau sau îngropau tone de lână pentru că nu aveau unde să o valorifice, acum o pot da pentru 1 leu/kg. Preţul nu este unul pe măsura cheltuielilor, dar măcar aşa oierii scapă de o grijă în plus.

Ani de zile s-a negociat la Uniunea Europeană modul în care vor fi acordate subvenţiile pentru crescătorii de animale, însă, niciodată nu s-a luat în calcul şi valorificarea lânii. Crescătorii de animale au blamat de-a lungul timpului dezinteresul pentru această problemă reală.

Eugen Marin are 1 800 de oi, iar lâna provenită de la acestea a reprezentat o mare problemă în fiecare an.

La fel ca el se chinuie sute sau chiar mii de ciobani din ţară. Nu de puţine ori mormane cu lână au fost găsite la marginea pădurii sau pe păşuni.

Prin programul Guvernului privitor la lână se încearcă comercializarea lânii, valorificându-se într-un centru din Ardeal. În judeţul Dâmboviţa, în acest an au fost comercializate 12 tone de lână.

Suma primită în schimbul lânii este infirmă. Ciobanii primesc un leu pentru un kilogram de lână şi cheltuie 5-6 lei/oaie la tuns. Dar, decât nimic e bine şi aşa, spun crescătorii de animale. Ciobanii care au lână strânsă trebuie să se înscrie într-un tabel la Direcţia Agricolă din judeţul de domiciliu şi vor fi puşi în contact cu cei care colectează. Singura condiţie impusă este ca ciobanii care vor să scape de lână şi să primească şi o sumă modică pentru aceasta să fie înscrişi în programul de colectare a lânii.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe