PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CADASTRU GRATUIT PENTRU ÎNTREAGA ȚARĂ

CADASTRU GRATUIT PENTRU ÎNTREAGA ȚARĂ

de Andrei Oprescu
90 vizualizări

Încet-încet în tot mai multe localități din județul Dâmbovița se desfășoară și chiar se finalizează lucrăride cadastrare gratuită.După aderarea la Uniunea Europeană, România și-a asumat implementarea cadastrului unic pentru toate unitățile administrativ-teritoriale. Din 2015 s-a demarat efectiv înregistrareaimobilelor însistemul unic de cadastru din România, încadrul Programului Naționalde Cadastru șiCarte Funciara. ÎnjudețulDâmbovițapânăînprezent sunt accesate patru variante de finanțare.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 294/2015 și are drept obiectiv înregistrarea tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciara. Programul Național de Cadastru și Carte Funciara se desfășoară în perioada 2015 – 2023 și este implementat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În județul Dâmbovița sunt accesate fonduri pe patru variante de finanțare. Una dintre ele, este cea la nivelul UAT-ului întreg prin licitația organizață de agenție.

O a doua varianta este cea de finanțare pe sectoare cadastrale. Inițial se aplica doar imobilelor din extravilan, însă în prezent se aplică pentru varianta mixtă intravilan-extravilan.

Cea de-a treia variantă de finanțare este cea din fonduri europene și structurale de investiții în cadrul axei prioritare APOR 2014-2020. Pe această variantă în Dâmbovița au fost selectate 15 localități care vor beneficia de cadastru gratuit. Procesul va duce la clarificarea situației terenurilor în localitățile: Bucșani, Dărmănești, Dragodana, Gura Ocniței, I.L.Caragiale, Lucieni, Lungulețu, Mătăsaru, Mogoșani, Moroieni, Petrești, Raciu, Răzvad, Ulmi și Vlădeni. O ultimă variantă accesată este cea lansată în 2018 și presupune cofinanțarea lucrărilor de înegistrare sistematică a UAT-urilor care inițiază contractele din fonduri proprii. La finalizare, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară decontează o sumă fixă de 60 lei pe carte funciară. Pe această variantă se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică în Șotânga și Comișani. Totodată și instituțiile au obligația de a face cadastru și cărți funciare.

Din acest punct de vedere și administratorii de bunuri aflate în proprietatea statului pot solicita sprijin agenției.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe