PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MUNCĂ PENTRU PRODUCĂTORI, PROFIT PENTRU INTERMEDIARI

MUNCĂ PENTRU PRODUCĂTORI, PROFIT PENTRU INTERMEDIARI

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

Deși au început anul cu stângul și se temeau că nu vor scoate mare lucru în prima tranșă de cartofi românești, ploile din primăvară și temperaturile blânde din ultimele luni i-au ajutat pe producătorii din Lungulețu, județul Dâmbovița. Pe câmpuri și în grădini este forfotă. Primii cartofi ajung zilele acestea în piețe și oboare. Deși clienții se plâng de prețurile mari, iar statisticile arată că în ultimele trei luni cartofii s-au scumpit cu peste 30%, producătorii nu se bucură de profitul sperat.
O variantă ar fi crearea de cooperative și asociații care să ajute la intrarea produselor în marile lanțuri de magazin. Oamenii spun că pe cont propriu nu reușesc acest lucru. Ba mai mult, sunt nemulțumiți că de multe ori deși de la ei pleacă marfă bună la preț mic, la client ajunge marfă slabă la preț foarte mare.
Intermediarii au cel mai mult de câștigat. În această perioadă, producătorii spun că de la poarta lor cartofii pleacă la un preţ mediu de 1 leu şi ajung în pieţe de 2 sau chiar 3 ori mai scumpi.
Pentru un ha de cartofi înființat, cu sămânță, lucrările agricole, cultivarea și culegerea roadelor, un producător scoate din buzunar aproximativ 12.000 de lei. Prețul minim pentru a acoperi cheltuielile ar fi de 1 leu și 20 de bani, un leu și 30 de bani, pentru ca producătorul să obțină și profit.
Problema este că oamenii nu doresc să se asocieze și să înființeze cooperative, iar asta îi face vulnerabili în fața samsarilor care profită de situație și iau produsul la preț mic, dar în vând cu preț dublu sau triplu.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe