PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COPII FĂRĂ COPILĂRIE…EXPLOATAȚI PRIN MUNCĂ

COPII FĂRĂ COPILĂRIE…EXPLOATAȚI PRIN MUNCĂ

de Andrei Oprescu
45 vizualizări

Statistici îngrijorătoare au fost făcute publice de Organizația Salvați Copiii România în cel mai recent raport. Lipsiți de educație și de modele și repere, expuși sărăciei, exploatați, neglijați și abuzați. Astfel se conturează un tablou cenușiu al copilăriei copilului din România. Țara noastră ocupă locul 51 din 176 în ceea ce privește siguranta vieții copilului.

Fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ţine de „normalitatea” mediului rural şi aproape nimeni nu o raportează ca abuz. Mii de copii nu au parte de copilărie și în locul poveștilor, în locul școlii și educației, au parte de zile lungi de muncă, de batjocură, de abuzuri și de sclavie modernă. Potrivit celui mai recent raport SALVAȚI COPIII ROMÂNIA, exploatarea prin muncă este o realitate cruntă în rândul copiilor din țara noastră. Munca adolescenților este un fenomen specific mediului rural (în procent de 94,34%), iar mai mult de jumătate dintre adolescenții ocupați în muncă (47.900) muncesc în gospodării, ca lucrători familiali neremunerați.

O astfel de poveste a fost prezentată și de postul nostru în luna mai. Un copil de 12 ani era trimis de tatăl său să muncească în gospodăriile altora, ca un sclav. Banii erau apoi drămuiți de tatăl său, care de cele mai mule ori îi dădea pe băutura. Cazul a ieșit la iveală după ce autoritățile au fost alertate telefonic despre acest caz.

Mama l-a părăsit, mai are 4 surori și 3 frați și este obligat de propriul părinte să se lupte cu viața și cu nedreptatea încă de la o vârstă foarte fragedă, fără să urmeze vreo formă de învățământ. Bietul copil le-a spus autorităților că niciunul dintre cei șapte frați nu mai e acasă, ci sunt în grija Protecției Copilului.Tatal copilului neaga ca l-ar fi trimis la munca.

Tatăl băiatului este cercetat acum pentru trafic de minori, iar cel mic a fost dat în grija unor asistenți maternali. Lipsa accesului la educație este o consecință gravă a exploatării prin muncă și are la rândul său alte consecințe.

Conform datelor prelucrate ale Institutului Național de Statistică (INS), în anul școlar 2017-2018, 287.493 de copii din România, cu vârsta între 7 și 17 ani, nu urmau nicio formă de învățământ, iar în anul școlar 2016-2017, 26.850 de copii din ciclul primar și gimnazial și 19.116 de liceeni sau elevi ai învățământului profesional au abandonat școala.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe