Arderile necontrolate au devenit un fenomen în 2019. Numărul intervențiilor pompierilor a crescut de nouă ori în județul Dâmbovița. Salvatorii au acționat în peste 771 de cazuri, iar focul deschis este pe primul loc în topul cauzelor producătoare de incendii. În ciuda avertismentelor inspectoratului pentru situații de urgență, în continuare localnicii dau foc terenurilor pentru a le curăța.
Numai în primele luni ale acestui an, pompierii de la ISU Dâmbovița au intervenit în peste 700 de cazuri de incendii provocate de arderile necontrolate.
În topul cauzelor care au dus la izbucnirea incendiilor de vegetație pe primul loc se situează focul deschis (42,3%); instalații electrice defecte (33,2%); acțiuni intenționate (3,6%) aparate electrice sub tensiune nesupravegheate (3,7%) și fumatul (3,4%).
Grav este că incendiile de vegetație au provocat pagube mari anul acesta și proprietăților aflate în apropiere, mai multe case și gospodării s-au făcut scrum. Dar și suprafețele forestiere au fost afectate. Este și cazul incendiului de proporții izbucnit la o pădure de pin din Pietroșița în luna martie, unde intervenția a fost extrem de dificilă din cauza terenului accidentat. Pentru astfel de cazuri, inspectoratul a fost dotat cu o autospecială de teren de tip UTV care poate fi folosită în misiuni de stingere a incendiilor în zone greu accesibile (păduri, construcţii izolate), misiuni de căutare – salvare în zone greu accesibile evacuarea apei în caz de inundaţii și acces pe drumuri de exploatare foarte înguste.
Problema este că în cazul incendiilor de vegetație, cei care dau foc intenționat nu sunt identificați și nu primesc sancțiuni. Acolo unde s-au înregistrat cazuri grave, numeroase, Consiliile Locale au fost sancționate pentru lipsa prevenției și a informării populației.
ARDERILE NECONTROLATE, UN FENOMEN ÎN 2019
17
articolul precedent