Deficitul bugetului general consolidat al statului crește de la 73,4 miliarde lei la 91 miliarde lei acesta reprezentând 8,6% din PIB. Este anunțul făcut de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Deficitul mai mare decât cel estimat este cauzat în principal de scăderea veniturilor și încasărilor ca urmare a crizei generate de COVID-19. Potrivit proiectului de rectificare bugetară, printre marii câștigători se numără Ministerele Educației, Economiei, Sănătății, Transporturilor și Ministerul Agriculturii.
Ministerele care primesc bani în plus la reactificarea bugetară sunt: cel al Finanțelor Publice, suma de 14 miliarde de lei. Bani vor ajunge și la Ministerul Economiei pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID și pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al operatorilor economici din industria naţională de apărare. Fondurile au fost alocate în plus la sănătate, pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 și acordarea stimulentului de risc. Majorare a bugetului se va realiza și la Ministerul Agriculturii și cel al Transporturilor. Ministerul Afacerilor Interne va primi bani în plus în principal pentru cheltuielile necesare desfăşurării alegerilor locale din anul 2020. În contextul crizei de COVID-19 penteru desfășurarea în siguranță a învățământului, Ministerul Educației primește fonduri pentru achiziționare de echipamente electronice pentru elevi și cadre didactice dar și pentru lucrări de execuție și proiectare pentru un număr de 59 grădinițe.
RECTIFICARE BUGETARĂ
-Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +14,04 miliarde lei
– Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri: +4,371 miliarde lei credite de angajament și +1.540,0 milioane lei credite bugetare
– Ministerul Sănătății: +3,114 miliarde lei
-Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +2,995 miliarde lei
-Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor: +814,7 milioane lei
– Ministerul Afacerilor Interne: +1,264 miliarde lei,
– Ministerul Educației și Cercetării: +551,4 milioane lei
Bani în plus va primi și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Justiției. La polul opus, o serie de instituții pierd bani la reactificare. Printre care:
RECTIFICARE BUGETARĂ
Ministerul Culturii -51,5 milioane lei
Agentia Națională de Integritate -4 milioane lei
Camera Deputaților – 8 milioane lei
Curtea de conturi – -22,3 milioane lei
Consiliul Concurenței – 28,3 milioane lei