PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CENTRU PENTRU DONARE DE PLASMĂ LA SPITALUL GEROTA

CENTRU PENTRU DONARE DE PLASMĂ LA SPITALUL GEROTA

de Andrei Oprescu
68 vizualizări

Deși poate salva vieți, plasma convalescentă este colectată extrem de greu în România. Mai întâi țara noastră nu a avut aparatura necesară, care a venit ulterior în 18 centre de transfuzii din țară printr-o donație a Besmax Pharma Distribution SRL, firmă care s-a ocupat și de instruirea personalului. S-au lansat nenumărate campanii pentru conștientizare, însă bilanțul de până acum nu este unul îmbucurător. La nivelul lunii octombrie aveam peste 100.000 de români vindecați de COVID-19, din ei, doar 2500 donaseră plasma convalescentă Potrivit unei analize hotnews, în cele șase luni de când se colectează plasmă convalescentă, România a colectat doar 2,35 de doze la fiecare 100 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Uniunea Europeană raportează o medie de 12 doze de plasmă la fiecare 100 de pacienți infectați.

COLECTAREA DE PLASMĂ CONVALESCENTĂ COVID-19

6 luni de la prima donare

18 centre de transfuzii

peste 100.000 de pacienți vindecați

2500 pacienți donatori

România-2,35 doze/ 100 pacienți infectați

UE -12 doze/ 100 pacienți infectați

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a anunțat marți în cadrul unei declarații de presă, că la nivelul MAI va fi înființat un Centru de transfuzii de donare de sânge și plasmă convalescentă pentru a veni în sprijinul celor grav bolnavi ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Eligibilitatea donatorilor se va stabili în conformitate cu protocoalele naționale, iar recoltarea se va face în noul Centru în timp ce validarea produselor recoltate se va realiza în baza unui protocol încheiat cu Centrul București de Transfuzii. În etapa următoare, produsele recoltate vor fi distribuite conform solicitărilor, atât în București, cât și în țară, spitalelor militare și civile, a transmis ministrul de Interne.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe