PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » RISC DE AVALANȘĂ ÎN FĂGĂRAȘ

RISC DE AVALANȘĂ ÎN FĂGĂRAȘ

de Andrei Oprescu
56 vizualizări

In minivacanța de final de an, cei care doresc să ia drumul muntelui sunt avertizați de salvamontiștii argeșeni să aleagă cu atenție traseele. Potrivit Salvamont Argeș, pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat proaspăt de peste 30 de centimetri, peste stratul deja existent, îngheţat, astfel că există risc de alunecare şi condiţii de formare a unor avalanşe însemnate cantitativ. De asemenea, viscolul a format troiene de 100 – 150 de centimetri de zăpadă fără coeziune.

SALVAMONT ARGEȘ

„În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2.000 Transfăgărăşan, este de 83 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1.800 metri şi 2 (moderat) sub această altitudine, pe o scală 1-5. Traseele montane din judeţul Argeş care acced către creasta Făgăraşului, precum şi traseul de creastă al Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii„.

Temperaturile ridicate din zilele următoare vor duce la creșterea gradului de risc pentru producerea de avalanșe.

SALVAMONT ARGEȘ

„Nu trebuie neglijat faptul că în anii trecuţi s-au produs avalanşe cu victime decedate în munţii din ţara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont. Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care aţi putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârşire parcarea sau chiar şi numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil”.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe