PRIMA PAGINĂ » BREAKING NEWS » 17 SUSPECȚI DE CONTRABANDĂ CU ȚIGARETE, SĂLTAȚI DE MASCAȚI

17 SUSPECȚI DE CONTRABANDĂ CU ȚIGARETE, SĂLTAȚI DE MASCAȚI

de Andrei Oprescu
149 vizualizări

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, pe raza sectorului 6 din municipiul București, în perioada 2019 – 2021, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat constituit în scopul obținerii ilicite a unor profituri bănești considerabile, ca urmare a comercializării de țigarete neintroduse în circuitul fiscal al României, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. Activitatea ilicită de comercializare a țigaretelor provenite din contrabandă se realiza prin intermediul unui magazin deținut de către unul dintre liderii grupării infracționale.
Organizarea ierarhică și rolurile membrilor constituenți în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite și îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de către factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.
Astfel, s-a stabilit faptul că o parte din membrii grupării se ocupau de procurarea țigaretelor de la diverși furnizori, de depozitarea temporară și de transportul acestora în punctul de desfacere și în diverse autoturisme folosite pe post de depozit, alții aveau ca atribuție vânzarea țigaretelor, iar o parte a membrilor au atribuții în supravegherea zonei, plasându-se în locuri din care puteau observa cu ușurință apropierea organelor de poliție, caz în care îi avertizau direct pe cei care se ocupau de vânzarea țigaretelor să sisteze activitatea infracțională pentru a nu fi descoperiți.
Membrii din ierarhia superioară a grupului se ocupau de colectarea sumelor de bani obținute în urma comercializării țigaretelor provenite din contrabandă, de efectuarea plăților către membrii din eșaloanele inferioare (de vânzare și de supraveghere) pentru contribuția acestora.
Activitatea de comercializare a țigaretelor se desfășura după un program riguros, începând cu ora 08:00 și până în jurul orei 19:00, existând o medie de aproximativ 60 de clienți pe zi, prețul mediu al unui pachet de țigări fiind de 13 lei.
Pentru a securiza activitatea desfășurată, discuțiile telefonice clasice între membrii grupării infracționale erau extrem de rare și purtate într-un limbaj codificat, majoritatea apelurilor fiind inițiate prin intermediul unor aplicații criptate.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 70.000 țigarete, suma de 6500 de lei, un pistol cu bile, suspus autorizării, deținut legal, precum și mai multe arme albe.
La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe