PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » WEEKEND-UL DEBUTEAZĂ CU UN COD GALBEN

WEEKEND-UL DEBUTEAZĂ CU UN COD GALBEN

de Andrei Oprescu
56 vizualizări

Finalul de săptămână aduce două noi avertizări de la Administrația Națională de Meteorologie. Până sâmbătă este în vigoare un cod galben de ninsori abundente pentru toate județele traversate de lanțul carpatic. Astfel, în regiunea Sud-Muntenia, județele Argeș, Dâmbovița și Prahova intră sub atenționare. În zona de munte va continua să ningă, temporar însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte important deja depus.

TIP ATENȚIONARE: COD GALBEN

Interval de valabilitate: 18 martie, ora 06:00 – 20 martie, ora 10:00

Fenomene: ninsori însemnate cantitativ în zona montană și strat de zăpadă în creștere semnificativă;

Zone vizate: Carpații Orientali, Meridionali și Occidentali

În restul țării, tot până sâmbătă este în vigoare o informare meteo de precipitații predominant sub formă de ninsoare, în general, moderate cantitativ. La munte va ninge, în sudul Banatului, în Transilvania, în Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei precum și în zona subcarpatică a Olteniei și a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Local se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp și pe arii restrânse 25 l/mp, îndeosebi în zona de munte.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 18 martie, ora 06:00 – 20 martie, ora 10:00;

Fenomene vizate: precipitații predominant sub formă de ninsoare, în general, moderate cantitativ;

Zone afectate: sudul Banatului, Transilvania, Maramureș, zonele subcarpatice din Oltenia și Muntenia

Doritorii de aventură ar trebui să fie precauți în această perioadă. În munții Făgăraș este risc de gradul 5 de producere de avalanșă. La peste 1800 m, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 90-110 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară și puțin rezistentă. Acest strat instabil va mai crește. Datorităcantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mariși medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici. Și în munții Bucegi este risc de avalanșă de gradul 4. La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolatmari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt.Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă nou căzut va atinge 30-40 cm. Acest strat poate aluneca peste cel vechi, îndeosebi la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe