PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNIA, DEPENDENTĂ DE IMPORTURI

ROMÂNIA, DEPENDENTĂ DE IMPORTURI

de Andrei Oprescu
74 vizualizări

Datele publicate de Institutul Național de Statistică sunt îngrijorătoare. Cumpărăm din ce în ce mai mult de la străini și devenim dependenți de alte țări. În primele trei luni din 2020 au crescut atât importurile, cât și exporturile, însă în continuare ne îndatorăm foarte mult. Astfel, exporturile românești au adus economiei 17,7 miliarde de euro, în vreme ce importurile au consumat peste 23 de miliarde de euro. Dacă exporturile au crescut cu 3,9%, importurile au crescut cu 7,1%, comparativ cu primul trimestru din anul trecut. Deficitul balanţei comerciale a fost de 5,32 miliarde euro, mai mare cu aproape 900 de milioane.

IMPORT-EXPORT 2021

perioada: ian.- martie

Exporturi-17,7 miliarde de euro

Importuri-23 de miliarde de euro

Exporturi + 3,9%

Importuri +7,1%

–––––––––––––––––––-

Deficit balanță comercială -5,32 miliarde euro

În privința produselor tranzacționate, cel mai mult am importat maşini şi echipamente de transport ( 37,1% ) produse manufacturate ( 29,9%), produse chimice, alimente și animale vii. Din exportator important, România devine importator. În mare parte, exportăm materiile prime ieftine și importăm produsul finit, mult mai scump. Totul din cauza lipsei de investiții și infrastructură. Deși situația a fost sesizată în repetate rânduri, autorițățile oferă doar promisiuni, în timp ce ne îndatorăm din ce în ce mai mult. În aprilie, un alt semnal era tras de președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

NICU VASILE, PREȘEDINTE LAPAR

sursa:g4media

Nu ne putem lăuda că suntem primii în cazul exporturilor de materii prime. Acest lucru arată că România este o ţară subdezvoltată. Trebuie să dezvoltăm producţiile finite. Ne interesează să fim primii în exportul produselor finite. Degeaba România este prima în cazul exporturilor de cereale”.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe