Sunt bătrâni, unii bolnavi, alții triști, cu gândul la copiii care au plecat în lume, cu povești de viață impresionante, cu amintiri care dor la bătrânețe, atunci când nu au cui să se destăinuie. În România, bătrânii sunt lăsați să moară singuri în casele lor. Sunt mulți, dar nimeni nu știe de ei. Asta pentru că statul român nu este interesat de situația lor. Câți sunt în situația sa? Nimeni nu știe…pentru că acest capitol nu figurează nicăieri. Statul și-a luat mâna de pe ei, sunt o povară prea grea. Aproape trei sferturi dintre unităţile administrativ-teritoriale din România nu deţin o bază de date cu persoanele vârstnice vulnerabile. 90% dintre primăriile din România nu dispun de un asistent social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.
RALUCA TURCAN, MINISTRUL MUNCII
„În România avem aproximativ 3,7 milioane de persoane vârstnice, de peste 65 de ani. Dintre acestea, doar aproximativ 52.000, cam 1,7%, beneficiază de servicii de îngrijire. Din nefericire, aproximativ 70% dintre unităţile administrativ-teritoriale din România nu au nicio evidenţă cu privire la persoane vârstnice vulnerabile şi în 90% nu există niciun asistent social pentru îngrijirea persoanelor vârstnice„.
O constatare dureroasă, dar realistă. Asistența socială din România dă rateuri de ani de zile. Copii crescuți în mizerie, bătrâni captivi în locuințe care stau să cadă pe ei, familii care trăiesc în condiții inumane, drame nenumărate zac la tot pasul. În comune cu mii de locuitori, asistentul social al primăriei devine omul bun la toate…și la nimic. Între teancuri de dosare și raportări, se rezumă la a completa fișe. În teren ajunge rar. La o sesizare sau o tragedie. Ministrul Muncii se laudă că în perioada următoare, România are la dispoziție fonduri uriaşe pentru dezvoltarea asistenţei sociale: Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă aduc aproximativ 100 de milioane de euro de investit în infrastructura socială. Pe hârtie, totul arată bine, rămâne de văzut dacă banii vor schimba cu ceva soarta amărâților.