Îi aduc pe lume, dar îi abandonează din primele clipe de viață. Sute de copii sunt părăsiți în fiecare an în spitale. Unii micuți ajung în familiile de asistenți maternali, alții sunt duși în centre de plasament, însă foarte puțini sunt adoptați. Prea tinere, prea sarace, sau pur și simplu nepregătite pentru a-și asuma responsabilitatea unei vieți noi, tot mai multe mame își lasă pruncii în maternitate.
Fenomenul femeilor care își încheie misiunea de mamă imediat după naştere e în creştere. Doar în ultimele luni s-au umplut maternitățile de copilași pe care nu îi vrea nimeni. Și mai grav decât atât, unii au serioase probleme medicale. În fața veștilor proaste date de medici, mamele deci să plece și să-și părăsească micuții fără nicio remușcare. Numai în județul Dâmbovița, de la începutul anului au fost abandonați 13 copii în maternitate. Șase băieței și șapte fetițe au rămas în grija medicilor după ce părinții i-au părăsit chiar în primele clipe de viață. Cinci dintre copilași au avut probleme de sănătate, așa că au ajung în centru pentru copii cu handicap.
Pe de o parte, este vorba despre cazurile femeilor care își abandonează copiii întrucât nu vor să-și asume responsabilitatea creșterii lor sau nu le pot oferi condiții decente de trai. Micuții sunt preluați de asistenții maternali profesioniști, apoi sunt dați spre adopție. De aici urmează un drum lung. Unii așteaptă ani de zile să fie adoptați, alții rămân în sistem până la 18 ani sau până la terminarea studiilor și apoi trebuie să își ia viața în propriile mâini. Mamele care își abandonează copii vin cu diverse scuze.
Și fenomenul mamelor minore ia amploare. Nepregătite să crească un copil, fără o educație și fără sprijin aleg să îi abandoneze. Cifrele centrului european de statistică scot la lumina o realitate dură. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore.