PRIMA PAGINĂ » Stiri » Calarasi » ACHITĂRI ÎN DOSARUL EXPLOZIEI DIN CĂLĂRAȘI

ACHITĂRI ÎN DOSARUL EXPLOZIEI DIN CĂLĂRAȘI

de Andrei Oprescu
11 vizualizări

S-a dat sentința pe fond, la Judecătoria Slobozia, în dosarul exploziei de la un bloc din Călărași din seara de Crăciun din 2013. La aproape cinci ani de la producerea tragediei, în care o femeie a murit pe loc, alt bărbat a decedat la spital și mai multe persoane au fost rănite, decizia vine cu achitări pe bandă rulantă. Angajatul societății de gaz a fost achitat, iar acțiunile civile sunt nesoluționate.
Seara de Crăciun, ora 17.44, 2013. Un moment pe care cu siguranță locatarii unui bloc din Călărași nu-l vor uita niciodată. O explozie puternică a distrus totul în cale. Bilanț: 17 apartamente distruse, șapte spații comerciale, două sedii de instituții, 14 atutorisme afectate, doi oameni morți și mai mult răniți. Tragedia a cutremurat România. Pompierii și ambulanțele abia făceau față răniților. La câteva minute după explozie zona părea bombardată. Primele date arătau că explozia s-a produs de la o acumulare de gaze într-unul dintre apartamente. Cablul de la gaze ar fi fost taiat cu o lama de cutit intr-o tentativa de suicid a unui fost pilot care locuia la etajul 1. Oamenii au chemat in repetate randuri angajatii societatii de furnizare gaze din cauza unui miros suspect. De fiecare data, raspunsul a fost ca nu este nimic in neregula. La puțin timp de la plecarea angajatului, a avut loc explozia.
COMUNICAT DE PRESĂ
„În urma investigațiilor tehnice nu au fost depistate scurgeri de gaze pe casa scării și nici pe branșamentul blocului sau pe rețeaua de distribuție din zonă înainte de producerea exploziei”.
Se arăta în comunicatul emis imediat de companie. Gina Popescu, angajată, la acel moment, a Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, și-a pierdut viața, la numai 44 de ani. 6 oameni au fost răniți, din care unul, proprietar al apartamentului în care s-a produs explozia care a decedat ulterior.
La Primăria Călărași, ulterior, s-au deplasat ulterior reprezentanți ai Guvernului care au promis bani publici pentru refacerea blocului avariat. Imobilul este însă și astăzi o fantomă. Soluția instanței de fond a fost pronunțată la data de 19 septembrie 2018, instanța dispunând achitarea inculpatului angajat al societatii de gaz care, venit în mod repetat, la solicitarea locatarilor care au sesizat scurgeri de gaze, pe scara blocului, nu a luat nici un fel de măsură. Acesta a fost achitat și pentru infracțiunea de distrugere din culpă. nstanța a respins ca neîntemeiată acţiunea civilă ce are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanei responsabile pentru prejudicial produs pentru fapta ce a făcut obiectul cercetării sub aspectul infracţiunii de distrugere din culpă. A lăsat nesoluționată latura civilă care a avut ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanei responsabile pentru prejudiciul produs pentru fapta ce a făcut obiectul cercetării sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu. Solutia nu este definitiva.

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe