Romanii au compromis termenul de „agricultura ecologica”. Tara noastra are de peste zece ori mai multe ferme ecologice decat in tot restul Europei. Asa se face ca fermierii romani, inventivi din fire, au ajuns sa detina 4.400 de ferme iar restul Europei doar 400. Specialistii din acest domeniu sustin ca romanii nu fac cu adevarat agricultura ecologica ci opteaza pentru acest tip de agricultura doar de dragul fatului ca se poarta.
Agricultura ecologica suna frumos, dar si aici avem o mare problema, o problema in primul rand de a intelege ce inseamna agricultura ecologica. O alta problema este ca la noi, de cate ori se aude de cate un trend, toata lumea vrea sa incerce, fara sa stie despre ce e vorba. Potrivit lui Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania, romanii nu fac cu adevarat agricultura ecologica si asta pentru ca s-au apucat de ea toti nepriceputii.
Agricultura ecologica implica cunostinte aparte fata de agricultura clasica, spun specialisti. Astfel, s-a ajuns ca in toata Europa sa fie in jur de 400 de ferme ecologice iar in Romania 4.400. Insa, nu numarul lor este o problema ci faptul ca mai toate controalele care au fost pentru avizarea acestora le-au gasit magaziile ticsite cu ingrasaminte chimice.
Romanul este intotdeauna inventiv, iar in aceste cazuri declara o suprafata mica, pe care face agricultura ecologica, pentru cei care vin sa il controleze, dar vinde mult mai mult. In plus, tinerii fermieri sunt insuficient pregatiti profesional si fac o agricultura rudimentara.
Pe de alta parte insa sunt unele judete unde fermierii nu se incumeta sa faca o astfel de agricultura.
In judetul Dambovita, de exemplu, anul trecut doar 4 fermieri au depus cereri pentru conversia la agricultura ecologica, in general pe cultura mare si pe apicultura, insa, nici acestia nu au reusit sa indeplineasca criteriile necesare.
Chiar daca pana la acest moment nu au fost depuse cereri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ii astepta pe fermieri, ca pana la data de 28 noiembrie 2014, inclusiv, sa solicite ajutorul specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul agricultura ecologica.
ECHIPA:Ilona Rotaru Eduard Găiseanu
https://www.youtube.com/watch?v=KImZibKzDVE