PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AJUTORUL VINE DE AFARĂ – VIDEO

AJUTORUL VINE DE AFARĂ – VIDEO

de admin
0 vizualizări

Pana la data de 30 aprilie 2016, 34.000 de romani vor putea fi testati gratuit pentru HIV, hepatita B si C. Proiectul demarat de Institutul National de Boli Infectioase se va desfasura pe o perioada de doi ani, timp in care se va urmarii consolidarea calitatii vietii si a sanatatii romanilor. Cand vine vorba de costuri, acest proiect va atinge valoarea de 1,3 milioane de euro. Din aceasta suma, insa, doar 15 % va fi suportata de statul roman, restul fiind oferita de Guvernul norvegian.
In prezent, in Romania sunt inregistrate aproximativ 600.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C si aproape un milion cu hepatita B. mai mult, in ultimii doi ani , 30% dintre persoanele nou diagnosticate cu HIV in Romania s-au infectat prin consum de droguri injectabile. In acest sens Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” Bucuresti a lansat proiectul „Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a Hepatitei B si C in Romania”, proiect finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Obiectivele principale ale proiectului sunt realizarea un studiu la nivel national privind atitudinea pupulatiei vis-a-vis de aceste boli, demararea unei campanii de informare , educare si comunicare in domeniul HIV, realizarea screening national, dar si asiurarea une continuitati a programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile. O atentie deosebita in cadrul acestui program vor primi si romanii de etnie rroma.
Testarile gratuite se vor desfasura pe o perioada de 2 ani , incepand cu 1 mai 2014 pana la 30 aprilie 2016. in aceasta perioada toate persoanele care vor dorii sa se testeze o pot face fara sa scoata din buzunare nici macar un leu. In conditii normale, pretul unei astfel de analize e de 400 de lei, intr-o clinica privata.
„Un screening pentru populaţie, aici vorbim de 34.000 de testări pentru hepatită C. Un al doilea element este cel de sterilizare a infecţiilor la aceste persoane. Alt element este cel de înrolare în scheme terapeutice, în funcţie de ce medicamente vor fi pe listele compensate şi gratuităţi la momentul respectiv”, spune Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului „Matei Balș” din Bucureşti.

Ilona Rotaru

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe