Multi dintre targovistenii care au obtinut o locuinta ANL risca sa ramana chiriasi pe viata. Cu tamplarie de proasta calitate, finisaje de mantuiala si pereti prin care se infiltreaza apa si apare igrasia, apartamentele ANL sunt mai scumpe ca cele de pe piata libera. In Targoviste din cele 560 de locuinte scoase la vanzare, doar 13 si-au gasit un cumparator. Celelalte sunt ocupate de chiriasi, care platesc lunar intre 200 si 400 de lei.
Familia Stanescu locuieste de mai bine de cinci ani intr-un apartament cu doua camere din Cartierul Sagricom. Sunt cinci membrii, trei copii si parintii. S-au gandit sa-si achizitioneze locuinta, chiar daca sunt convinsi ca trebuie sa faca multe alte imbunatatiri. Au incercat de nenumarate ori sa gaseasca o solutie, sa acceseze un credit prin prima casa, insa nu s-au incadrat, pentru ca sotul este unicul intretinator al familiei. I-ar costa apartamentul aproximativ 30 de mii de euro, bani pe care nu au de unde sa-I ia.
Cu aceeasi problema se confunta si copiii doamnei din imagine. Si ei stau tot cu chirie, insa intr-o garsoniera ANL. Din cauza pretului de pana la 25 de mii de euro, nu-si pemit sa o cumpere.
Ca locuintele ANL sunt mult prea scumpe pentru veniturile chiriasilor targovisteni este de accord si directorul Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat. Pentru Bucuresti, preţul de 408 euro pe mp, la cat se vand apartamentele in prezent, este foarte bun, insa nu si pentru orasele din provincie.
Astfel, se poate ajunge ca un apartament cu doua camere sa valoreze si 35.000 de euro, pentru locuinlele cu suprafata cuprinsa intre 40 si 60 de mp. Enorm pentru Targovişte, am putea spune, unde cu banii acestia iti poti cumpara lejer un apartament cu trei camere. In acest moment, pe adresa primariei din Targoviste sunt inregistrate 113 de cereri de cumparare a unui ANL, insa chiriasii nu pot scoate banii necesari din banci. In Targoviste sunt blocuri ANL in cartierele: M2, Sagricom, M11, M6, pe Bulevardul Eroilor in zona Salii Polivalente. Anul acesta nu se poate vorbi nici de constuctia altor locuinte noi in regim ANL.
Echipa: Corina Slămnoiu/ Eduard Leasă, Mădălin Anca
http://youtu.be/akfZhUVVzeQ