PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ANUL NOU A ADUS SCHIMBĂRI

ANUL NOU A ADUS SCHIMBĂRI

de Andrei Oprescu
8 vizualizări

Anul 2017 aduce schimbări în bugetul și buzunarele românilor. Dacă pentru unii sunt vești bune, pentru alții înseamnă noi cheltuieli de trecut pe listă. Eliminarea supraaccizei la carburanți, reducerea cotei standard TVA, dar și o taxă pentru groapa de gunoi sunt doar câteva dintre modificările aduse de începutul noului an.

Cea mai vehiculată măsură adusă de anul 2017 este cu siguranță reducerea cotei-standard TVA de la 20% la 19%. Tot 2017 a adus și eliminarea unor taxe.

Începând cu ianuarie 2017 nu va mai fi percepută taxa pe contrucții speciale, cunoscută ca taxa pe stâlp. Totodată este eliminată și supraaaciza de 7 eurocenți la carburanți. O altă veste bună este faptul că factura la energie electrică livrata populației va scădea cu 1,9% pentru că la nivelul distribuitorilor au fost reduse unele taxe care diminuează cu 3,8% până la 9,04% costurile specifice.

Nu toate veștile sunt bune. Populaţia va plăti, începând chiar cu prima lună din acest an, o taxă pentru groapa de gunoi în valoare de 80 de lei/tonă/lună, adică 80 de bani la 10 kilograme. Specialiştii din domeniul mediului au calculat că o gospodărie generează aproximativ 30 de kilograme de deşeuri menajere pe lună, ceea ce înseamnă că taxa pentru groapa de gunoi ar putea fi de 2,4 lei pe lună, adică în jur de 30 de lei pe an. Este introdus totodată și impozitul specific forfetar în turism.

În ceea ce privește schimbarea mult așteptată care vizează salariul minim pe economie, Guvernul Cioloș a păstrat aceeași valoare de 1250 de lei, la ultima ședință din 2016. O decizie asupra salariului minim pe economie în 2017 va fi luată de noul Guvern condus de Sorin Grindeanu. Pe lângă salariul minim, alte câteva decizii importante privind majorările salariale pentru bugetari dar și legea insolvenței au fost amânate pentru data de 1 februarie.

Pensionarii vor avea mai mulţi bani – punctul de pensie a crescut cu 5%. Astfel, de la 1 ianuarie punctul de pensie s-a majorat de la 871,7 lei la 917,5 lei. Potrivit ministrului Muncii, majorarea se aplică şi pensiilor militare de stat. Pe de altă parte, salariaţii, pensionarii, dar şi PFA-urile vor plăti contribuţia de sănătate pentru veniturile suplimentare din dobânzi bancare şi dividende.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe