În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va desfășura controalele pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și a asigura cetăţenilor un comerţ legal. Pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor doar în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar. În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor. Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial. Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate, iar carnea este corespunzătoare pentru consum. Anul acesta un kilogram de carne de miel va ajunge în pragul Paștelui la 30-35 de lei, iar mieii în viu se vor comercializa cu 12-15 lei/ kilogram.
ATENȚIE DE UNDE CUMPĂRAȚI CARNEA DE MIEL
172
articolul precedent