PRIMA PAGINĂ » Stiri » ATENȚIE LA TRICHINELOZĂ

ATENȚIE LA TRICHINELOZĂ

de Mditv
9 vizualizări

Medicii veterinari avertizează că majoritatea cazurilor de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară trage un semnal de alarmă și recomandă tuturor crescătorilor de porci să efectueze examenul de trichină după sacrificarea animalului. Și comercianții sunt în vizorul inspectorilor. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei.
Trichineloza este foarte periculoasă. La interval de 1-2 zile de la consum apar simptome de tipul vărsăturilor, durerilor abdominale, febră, dureri musculare urmate de paralizii, conjunctivită şi se poate ajunge la deces. Examenul se poate face contracost la circumscripțiile de control alimente din fiecare județ și la medicii veterinari concesionari.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să rişte vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Costul pentru o probă variază.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă să cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari. Aceștia riscă să fie sancționați cu amendă de până la 40.000 de lei.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe