S-a mai facut un pas pentru egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati. Potrivit proiectului care mai are nevoie doar de votul deputatilor, femeile vor iesi la pensie la 65 de ani, cresterea urmand sa fie facuta gradual. Vestea ii nemultumeste chiar pe cei vizati de aceasta schimbare. In baston nu ne primeste nimeni sa muncim, spun doamnele, care se plang ca nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca daca au depasit varsta de 45 de ani.
Proiectul de lege adoptat de Senat prevede cresterea graduala, in raport cu data nasterii, a varstei de pensionare la femei la 65 de ani. Cu alte cuvinte, femeile vor putea iesi de pe piata muncii, la aceeasi varsta cu barbatii. Acum doamnele se pot pensiona la 59 de ani, iar domnii la 65. Motivele pentru care trebuie adoptata o astfel de masura, spun guvernantii, sunt sustinute de Comisia Europeana, in contextul unei populatii imbatranite, fenomen care pune in pericol sistemul public de pensii.
Realitatea este ca tinerii de astazi nu pot sti cu certitudine ca vor avea parte de pensii publice care sa le asigure o batranete linistita din punct de vedere financiar. In Dambovita de exemplu, numarul pensionarilor este aproape dublu in comparatie cu cel al salariatilor, respectiv 73.800 de angajati la 113.000 de pensionari.
Cu toate acestea, vestea nu le multumeste pe multe femei, care se tem ca nimeni nu le va oferi un loc de munca dupa 50 de ani. Acesta femeie din Dambovita a lucrat zeci de ani la Termocentrala Doicesti. Odata cu inchiderea ei a fost trimisa in somaj. De mai bine de un an incearca sa se angajeze, insa spune ca patronii o refuza, pentru ca a depasit varsta de 45 de ani.
Si din pacate ca ea sunt sute de mii de femei in toata tara. In Dambovita, peste 6600 de femei figureaza in evidentele Agentiei de Ocupare, fara un loc de munca.
Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa