PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AU SCĂPAT DE VERIFICARE

AU SCĂPAT DE VERIFICARE

de Mditv
7 vizualizări

Salariatii nu mai pot fi verificați la domiciliu atunci când se afla în concediu medical. Actul normativ care prede aceasta modificare a fost publicat în Monitorul oficial și a intrat de vineri în vigoare. Proiectul de lege se afla în Parlament din anul 2010.

Pana acum, persoanele în privința cãrora exista suspiciuni cu privire la acordarea concediilor de incapacitate temporarã de munca primeau controale din partea autoritatilor. Odatã cu adoptarea legii nr. 185/2015, prin intermediul careia se elimina posibilitatea verificarilor la domiciliul salariatilor aflati în concediu medical, oamenii au scãpat practic de o grija în plus. Legea a fost publicata marți, 7 iulie, în Monitorul Oficial, iar vineri a intrat în vigoare.

Salariatii au dreptul, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, sa beneficieze de concediu medical si de indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca provocata de bolile obisnuite sau de accidentele suferite in afara muncii.Pana pe 9 iulie, pe durata concediului medical, prezenta acestora la domiciliu putea fi verificata de catre autoritati intre anumite intervale orare ale zilei. Daca angajatii nu erau gasiti acasa sau pur si simplu refuzau controlul, acestia riscau sa nu le mai fie platita indemnizatia de incapacitate temporara de munca.Proiectul de lege care elimina verificarile la domiciliu ale angajatilor aflati in concediu medical a fost inregistrat la Parlament pentru dezbatere inca din 2010, fiind adoptat de senatori in acelasi an. Insa deputatii au reusit abia luna trecuta sa se pronunte asupra actului prin vot final. Aceasta procedura este necesara deoarece, pentru a produce in continuare efecte juridice, toate ordonantele date de Guvern trebuie sa fie aprobate prin lege de catre Parlament.

Practic, proiectul care elimina „politia” concediilor medicale a trecut de Senat inca din iunie 2010. Apoi, in cursul mai multor dezbateri si retrimiteri la comisii, deputatii au ajuns de doua ori in situatia de a se pronunta asupra propunerii legislative (in februarie si in noiembrie 2011), insa de fiecare data nu s-a putut lua o decizie concreta.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe