PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AVALANŞĂ DE ŞOMERI LA ÎNCEPUTUL VERII

AVALANŞĂ DE ŞOMERI LA ÎNCEPUTUL VERII

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Şomajul a devenit prima profesie după terminarea liceului pentru mulţi dintre adolescenţii dâmboviţeni. Şi anul acesta AJOFM Dâmboviţa se aşteaptă la o avalanşă de şomeri după Bacalaureat. Mii de tineri care nu îşi găsesc imediat un loc de muncă şi care nu mai continuă studiile îşi depun actele necesare pentru a intra în posesia indemnizaţiei de la stat. Anul trecut peste 2 mii de absolvenţi au intrat în şomaj la începutul verii.

Anul aceasta, începând cu data de 3 iunie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa primeşte documentele necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj . Iar din experienţa ultimilor doi ani se aşteaptă un exod de absolvenţi. În 2014 şi 2015 aproximativ 2300-2400 de tineri care au terminat liceul, şcoli de arte şi meserii sau şcolile postliceale şi nu au ai urmat o formă superioară de învăţământ, au solicitat ajutorul de şomaj.

Cei aproxiativ 2 mii de absolveţi care sunt aşteptaţi să depună documentele pentru şomaj la începutul acestei veri vor îngroşa rândurile celor peste 12 mii de şomeri care sunt în prezent în bazele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa. Se pare însă, că puţini dintre ei ruşesc, după finalizarea perioadei în care primesc indemnizaţia de la stat, să îşi găsească şi un loc de muncă. Fie pentru că nu au experienţa necesară pe care angajatorii o solicită, fie pentru că piaţa forţei de muncă nu oferă posturi vacante în domeniile în care tinerii au studiat. Cu toate acestea, reprezentanţii instituţiilor în domeniul forţei de muncă susţin că cine vrea să muncească îşi găseşte de lucru fără probleme.

Angajatorii care încadrează în muncă pe o perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat 500 de lei pentru absolvenţii şcolilor de arte şi meserii, iar suma creşte pentru cei care angajează absolvenţi de învăţământ postliceal şi absolvenţi de învăţământ superior. Pentru încadrarea absolvenţilor din rândul peroanelor cu handicap sumele se acordă pentru o perioadă de 18 luni.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe