PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MUZEUL CEASULUI A FOST REDESCHIS

MUZEUL CEASULUI A FOST REDESCHIS

de Andrei Oprescu
2 vizualizări

Muzeul Ceasului din Ploiești, unic în Europa, a fost redeschis după ce instituția a fost închisă aproximativ doi ani și jumătate în vederea restaurării, timp în care expozițiile au fost mutate. Clădirea instituției, monument istoric, a fost restaurată și consolidatată, investiția, realizată cu bani europeni, costând cinci milioane de lei. Aici sunt 4.000 de cadrane solare, ceasuri cu apă, ceas cu întoarcere la 365 de zile, ceasuri de masă, pendulă la clepsidre, toate fiind opere de artă, expozitia de ceasuri fiind o secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Muzeul a revenit astăzi în peisajul cultural și se poate compara cu instituții de prestigiu din lume, iar specialiștii spun că operele de artă ale atelierelor, piese excepţionale din Germania și Elveția se regăsesc la Ploiești. Clădirea a fost construită în anul 1890 pentru prefectul de atunci, Luca Elefterescu, diplomat, magistrat, iar în ultimii ani devenise absolut necesară şi restaurarea şi consolidarea clădirii având în vedere necesitatea punerii în valoare a elementelor artistice interioare şi a stadiului pe care rezistenţa clădirii o impunea.

În muzeu se poate vedea evoluţia timpului şi a instrumentelor de măsurat, din secolul al XVI-lea, până la începutul secolului al XX-lea. Sunt ceasuri astronomice, lucrate la 1544, respectiv 1562, dar și orologiile din aur ale regelui Carol I, precum și ceasuri de perete și de masă care au aparţinut personalităţilor istorice și culturale ale României, precum Alexandru Ioan Cuza, Mihail Sadoveanu și Vasile Alecsandri.

Odată cu restaurarea clădirii, au fost pregătite şi surprize vizitatorilor,un multitouch cu informaţii ample despre categoriile de ceasuri prezente în expoziţie, o hologramă și un ceas vorbitor, dar şi un mic atelier de ceasornicărie si avându-se în vedere că în clădire, în anul 1903, a avut loc primul revelion după moda franceză a fost recreat un mic salon de început de secol XX.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe