PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » BANI BUNI PENTRU BĂTRÂNEȚE – VIDEO

BANI BUNI PENTRU BĂTRÂNEȚE – VIDEO

de admin
7 vizualizări

Bani mai multi pentru zile negre sau pentru batranete. Ar trebui sa fie deviza pentru toti romanii chiar de la depasirea pragului de 20 de ani, insa asa cum sta in firea noastra economiile sunt amanate pana la aparitia primului rid. Specialistiii sustin ca cei care incep sa puna bani deoparte din primii ani de munca isi pot asigura un venit dublu la pensie fata de cei care amana cu 10-15 ani aceste economii. Cei drept metoda nu-i aplicata de multi. In primii ani de activitate prioritatea au distractiile si risipirea banilor pe fleacuri. Totusi, printre aceste mofturi trebuie neaparat introdusa si preocuparea pentru viitorul indepartat.
In tara noastra omenii inca traiesc cu convingerea ca la vreme de neputinta statul este obligat sa le asigure un venit in urma muncii prestate in tinerete. Adevarat, autoritatile, de-o buna bucata de vreme si-a luat angajamentul sa ii ajute pe pensionari, insa, in conditiile actuale, cand economia este subreda si nu da semne de redresare, romanii trebuie sa se gandeasca din ce in ce mai mult la solutii prin care sa se bucure de o batranete lipsita de griji.buie neaparat introdusa si preocuparea pentru viitorul indepartat.
Specialistii sustin ca timpul joaca un rol foarte important in economisirea banilor, diferenta dintre saracie si trai decent fiind facuta de doar cativa ani. Spre exemplu, intre o persoana care pune bani la saltea de la 20 de ani si una care incepe la 30 de ani exista o diferenta majora. In conditiile in care cele doua persoane reusesc sa investeasca 200 de lei lunar intr-un cont cu un randament mediu anual de 6%, la pragul pensionarii sumele disponibile se prezinta cu totul si cu totul diferit. Persoana care a strans inca de la 20 de ani poate ajunge la valoarea de 100.000 de lei, in timp ce persoana care a amanat momentul economisirii nu se poate lauda decat cu valori de 70.000-80.000 de mii de lei.
La acest moment pensia medie se incadreaza undeva la 40% din salariul castigat in anii de munca, insa in curand procentul vor fi in scadere, mai mult, chiar daca varsta de pensionare se ridica in continuare, deficitul fondului de pensii va creste.Expertii in economie estimeaza ca peste 30-40 de ani cei care au in prezent varsta de 30-35 de ani, la momentrul retragerii vor incasa doar 15% din valoare ultimului salariu. In asemenea conditii, pentru a mentine un nivel de trai asemanator cu cel din prezent, romanii ar trebui sa faca economii insemnate inca din primii ani de munca.
Din nefericire, foarte putin se gandesc la viitor. Fondurile de pensii facultative, pilonul III, are doar 300.000 de participanti. Investitiile nu sunt incurajante pentru ca statul nu ofera decat deduceri mici pentru astfel de contributii. Specialistii ne recomanda sa punem deoparte macar 10% la fiecare salariu, asta pana la 30 de ani. Dupa acest prag suma ar trebui sa creasca, procentul fiind chiar de la 20%. Momentul propice la care ar trebui sa inceapa economisirea este varsta de 25 de ani. Cei care a inceput abia la 40 de ani va trebui sa puna deoparte jumatate din salariu, lucru care, cel mai probabil, ii va fi imposibil.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe