Avem pe piata fructe, legume, carne si dulceturi fara sa stim de fapt ca sunt mult ravnitele produse bio. Sectorul agricol din Romania dispune de un numar foarte mare de agricultori care, pentru avea o cultura roditoare, recurg la tehnici traditionale, utilizand exclusiv substante naturale. Ceea ce lipseste insa tarii noastre este priceperea de a eticheta coresponzǎtor produsele si comercializarea lor pe piata de consum. Neatins de substante chimice si fara intervenții genetice, produsele organice se dezvolta in armonie cu natura si mediul inconjurator, ajungand mai apoi doar pe masa romanilor norocosi. Certificate de un organism de verificare a calitatii, ca fiind produse ecologice, aceste minuni ale naturii intra cu greu pe piata de consum din Romania. In Dambovita majoritatea producatorilor, nu apeleaza la documente si mijloace ajutatoare prin care sa informeze cumparatorul cu privire la calitatea produselor.NMai mult, in judetul nostru nu exista o retea de magazine de distributie, la care se adauga si cunostintele limitate, de care dispune agricultorul in asigurarea trasabilitatii produselor. Astfel atat comerciantii cat si cumparatorii au de pierdut. In anul 2010 România numǎra 3100 de agricultori bio, iar în 2012 numǎrul lor a crescut la 26 000, chiar si asa comercializarea produselor atat de sanatoase, ramane o adevarata problema pentru sistemul autohton.
Ilona Rotaru, Eduard Gaiseanu