România îi școlește, țara noastră pregătește medici buni, însă bolnavii români sunt nevoiți să ia calea străinătății pentru a fi tratați de specialiști. Exodul medicilor, lipsa investițiilor și subfinanțarea cercetării au dus sistemul medical românesc în colaps. Potrivit raportului Asociației Române pentru Promovarea Sănătății în 2017 deficitul ajunsese la 4700 de medici în spitalele din țara noastră.
Când vine vorba despre sistemul medical românesc cuvântul de ordine este: migrare. Medicii iau calea străinătății nemulțumiți de problemele din sistem, de lipsurile din spitale și de salariile mici, iar bolnavii sunt nevoiți să plece și ei să se trateze pentru boli grave în clinicile de peste hotare pentru că sistemul sanitar românesc îi condamna de multe ori la moarte. De ce ne pleacă medicii și care este deficitul? La aceste două întrebări răspunde un studiu realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății. Potrivit estimărilor din 2017 aproximativ 15.700 de medici români își practică meseria în străinătate. Deficitul de medici de familie este de aproximativ 600, deficitul de medici specialişti era de aproximativ 4.700. Dacă vorbim de cercetare, situația este și mai gravă. 15000 de cercetatori români sunt activi în străinătate. Acasă în țară nu au avut programe, oportunități și resurse așa că au ales să plece. Revenind la medici, migrația tinde să fie permanentă sau pe termen lung. În privința motivelor, cel mai des invocate au fost: corupția, lipsa oportunităților profesionale, birocrația, veniturile mici și lipsa echipamentelor. De curând medicii de familie au tras un semnal de alarmă în acest sens. Au refuzat semnarea prelungirii contractelor cu CNAS, însă într-un final au renunțat la protest.
500 de localități sunt în prezent fără medic de familie, cele mai multe sunt în mediul rural, în zone defavorizate. Reprezentanții Societății Naționale a Medicilor de Famile ne atrag atenția că în 10 ani niciun doctor nu va mai dori să ocupe această specializare.