PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MELANOMUL, BOALA CARE TE UCIDE ÎNTR-UN AN

MELANOMUL, BOALA CARE TE UCIDE ÎNTR-UN AN

de Mditv
483 vizualizări

Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer, isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite.Sub actiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (in stadiu avansat) isi pierd viata in primul an. Conform Skin Cancer Foundation, in 2015 a fost estimat un numar de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticarii cu aceasta forma de cancer.Melanomul este o tumora maligna ce se dezvolta in melanocite – celulele care produc melanina si care se gasesc in piele, par si membranele ochiului. Melanina este o substanta pigmentara ce determina culoarea pielii.Melanomul este o forma rara, dar grava de cancer cutanat deoarece metastazeaza rapid, invadand alte organe. Incidenta cancerelor de piele creste in fiecare an cu 5% in intreaga lume. Dintre acestea, melanomul este cel mai frecvent tip de cancer la femeile de 25 – 29 ani si pe locul doi, dupa cancerul de san, la femeile de 30 -34 ani.Depistarea precoce a acestui tip de cancer cutanat este cea mai buna metoda de reducere a mortalitatii. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, cu o rata de succes de 100% daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar la nivelul pielii, inainte de aparitia metestazelor.

Cauzele melanomului:

Expunerea la radiatiile ultraviolete emise de soare constituie principala cauza a melanomului; sursele artificiale de radiatie sunt de asemenea incriminate. Riscurile de a dezvolta acest tip de cancer depind si de zona geografica: Africa de Sud si Australia inregistreaza cel mai mare numar de cazuri (la persoanele cu pielea alba).

Cele mai frecvente cauze ale melanomului sunt:
– expunerea la solar- corpul este expus de asemenea la UV care maresc riscul dezvoltarii melanomului
– depletia stratului de ozon poate afecta semnificativ incidenta melanomului. Se estimeaza ca se produce o crestere cu 1% a incidentei melanomului cu fiecare procent de subtiere a stratului de ozon
– agregare familiala de melanom (mai multe cazuri de melanom in aceeasi familie)
– alunite atipice
– arsuri solare repetate

Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite sau a altei tumorete cutanate.Chiar daca melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, apare mai frecvent la nivelul toracelui, atat la barbati cat si la femei si pe membrele inferioare la femei. Mai puntin frecvent se poate dezvolta pe talpi, palme, patul unghial.

In Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual. De altfel, tara noastra inregistreaza o crestere in ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanoma.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe