PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CÂINII FĂRĂ STĂPÂN- DIN APĂPOST PUBLIC, LA ASOCIAȚII

CÂINII FĂRĂ STĂPÂN- DIN APĂPOST PUBLIC, LA ASOCIAȚII

de Andrei Oprescu
48 vizualizări

La momentul actual pe teritoriul României funcţionează un număr de 171 de adăposturi înregistrate sanitar veterinar, dintre acestea mai puţin de 50% fiind adăposturi publice (aparţinând consiliilor locale) care derulează efectiv activităţi de gestionare a câinilor fără stăpân, în condiţiile în care, în prezent, există peste 2.600 de localităţi care au statutul de comună şi nu dispun de suportul financiar necesar organizării unor adăposturi. În aceste condiții, câinii comunitari rămân pe străzi sau sfârșesc eutanasiați pentru că nu pot fi ținuți prea mult în adăposturi. Singura salvare pentru ei vine de la asociațiile pentru protecția animalelor. De acum, și legea este de parte lor. ANSVSA a iniţiat în luna iulie 2020 un proiect de modificare şi completare a Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

COMUNICAT ANSVSA

„Decizia a fost luată atât pentru a facilita procesul de adopţiei al câinilor fără stăpân şi a sprijini asociaţiile şi fundaţiile care activează în domeniul protecţiei animalelor în acest sens, dar şi pentru a degreva consiliile locale de costurile pe care le implică organizarea de adăposturi publice şi de îngrijire a câinilor”.

Au transmis reprezentanții ANSVSA. De asemenea, prin acest act normativ s-a reglementat şi posibilitatea ca serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aparţinând consiliilor locale, să poată interveni şi prin capturarea câinilor din alte localităţi aflate pe raza întregului judeţ, nu doar a localităţilor din vecinătate; ulterior, câinii fără stăpân capturaţi urmând să fie cazaţi în adăposturile pe care acestea le gestionează. ANSVSA anunță că a demarat totodată și controale care vizează condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice pentru câini pentru stăpân existente şi respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor. Pentru viitor, se are în vedere ca aceste acţiuni să se realizeze în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Animalelor.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe