Gramezile de pepeni apar in numar din ce in ce mai mare pe marginea drumurilor. In cele mai multe cazuri, depozitarea lor este improprie iar acest lucru dauneaza grav calitatii produselor. Daca pepenii, verzi sau galbeni, sunt expusi mai mult de o saptamana la soare, incep sa intre in fermentatie.
De aproape 8 ori mai scumpi din cauza intermediarilor, pepenii ajung sa zaca in soare. Comerciantii se plang ca vanzarea nu prea merge si ajung sa arunce marfa care se strica din cauza temperaturilor ridicate.
Nu doar caldura reprezinta o problema pentru comerciantii de pepeni. Controlele celor de la politia economica le dau mari batai de cap. De frica amenzilor acestia incearca sa amenajeze spatiul corespunzator, insa nu intotdeauna reusesc sa scape bazma curata.Comerciantii spun ca li s-a intamplat sa aiba si clienti care s-au intors cu marfa inapoi si s-au vazut nevoiti sa o inlocuiasca.
Pastrati in soare, pepenii se depreciaza calitativ mai repede, apar procese fermentative si in timp pulpa se deterioreaza iar pepenele nu mai este bun pentru consum. Specialistii le recomanda consumatorilor sa cumpere pepenii de la comercianti care tin marfa la umbra. Un pepene proaspat, spun specialistii, trebuie sa nu aiba codita foarte uscata. Acest semn arata ca fructul a fost cules demult sau a fost sucit pentru coacere fortata. De asemenea, pepenii galbeni alterati chiar usor au un miros de fermentatie, in zona coditei.