Se spune că mierea este cel mai bun înlocuitor al zahărului, însă mare atenţie ce fel de miere folosiţi şi de unde o cumpăraţi! Recent, într-un lanţ de supermarket-uri a fost descoperită miere plină de zaharuri, la preţ de nimic. Apicultorii se plâng că aşa se întamplă în toate magazinele şi că preţurile foarte mici atrag clienţii, iar ei rămân cu marfa nevandută pe tarabele din pieţe.
Acesta este doar unul dintre indiciile care ne ajută să ne dăm seama că mierea cu care înlocuim zahărul este de fapt contrafăcută, plină de zaharuri şi îndulcitori. Nici în supermarket-uri şi nici la piaţă mierea nu poate fi degustată, însă putem fi atenţi la câteva semne care ne arată dacă produsul este natural sau nu.
Şi preţul ar trebui să le dea consumatorilor de miere de gândit. În niciun caz un kilogram de miere nu se poate vinde la preţ de sub 10 lei, aşa cum s-a întâmplat într-un lanţ de supermarket-uri.
Borcanele cu miere falsificată pot conţine nu doar zaharuri, ci şi glucoză, fructoză şi sirop de porumb. De multe ori ceea ce credem că este sănătos poate fi o adevărată bombă pentru organism, în special pentru diabetici. Pe lângă indiciile prezentate, testele de laborator pot scoate la iveală mierea contrafăcută.