PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CALUSUL, OBICEI UNIC IN DAMBOVITA

CALUSUL, OBICEI UNIC IN DAMBOVITA

de Andrei Oprescu
101 vizualizări

Obiceiuri unice, de Rusalii, in sudul judetului  Dambovita. Timp de o saptamana, tinerii se imbraca in straie de sarbatoare si merg din poarta-n poarta, din sat in sat, cu Calusul. Puterea magica a obiceiului consta in alungarea raului, a bolilor, aducerea ploilor si a bogatiei in hambare.

De Rusalii, tinerii din sudul judetului Dambovita imbraca starie de sarbatoare si , insotiti de lautari, merg din poarta in poarta pentru a alunga bolile si raul din gospodariile oamenilor. Calusarii sunt asteptati cu portile deschise si cu galeti de apa in mijlocul curtii, in jurul carora joaca. Apa este data apoi la animale si tot cu ea sunt stropite plantele.

Femeile fura de la braul calusarilor fire de usturoi sau pelin pe care le folosesc la nevoie, ca leacuri, si isi dau copiii pentru a fi jucati in hora pentru a creste puternici si sanatosi. „Mutul”, perosnajul rau din ritual,  este biciuit simbolic, pentru a-si plati pacatele.

Dupa o saptamana, se organizeaza „Spargerea Calusului”, care are loc la intersecţia dintre principalele drumuri ale satului, in apropierea carciumei. Se canta, se danseaza si toata suflarea participa si cinsteste evenimentul.

 

Echipa: Mihai Eremia

http://youtu.be/nhbV1W34ipg

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe