PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CAMPIONI LA PENSIONARI ȘI ȘOMERI

CAMPIONI LA PENSIONARI ȘI ȘOMERI

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

De la Revoluție și pînă în prezent numărul salariaților din Dâmbovița a scăzut considerabil. În timp ce numărul pensionarilor continuă să creascaă. Astfel, s-a ajuns ca 100 de angajați să țină în spate 155 de pensionari. Iar situația se înrăutațește. Tot mai multe persoane rămân fără un loc de muncă, îngrosând rândurile șomerilor. În plus, potrivit unui proiect de lege femeile care au născut trei sau mai mult de trei copii, înainte de 1990, au posibilitatea de a se pensiona mai devreme.

După Revoluție asistăm la o îmbătrânire constantă a populației în Dâmbovița. Natalitatea a intrat pe o panta descendentă. Astfel, dacă înainte de 1990 numărul copiilor născuti vii trecea de 8 mii, în 2014, potrivit datelor statistice, de abia dacă se mai nasc 4 mii de copii pe an. Lucru îngrijorător, în condițiile în care la aceasta realitate contribuie și lipsa locurilor de muncă, dar și creșterea numărului de pensionari. Cu o situație similară se confruntă și județul Argeș, unde în 1990 se nașteau 8657 de copii, iar anul trecut numai 5911. Sporul natalităţii a evoluat deci negativ, la -32%.

În 2014, Dâmbovița inregistra aproximativ 113 mii de pensionari, fata de 64 de mii cati erau in 1990. Ceea ce inseamna, ca pana la Revolutie, unui numar de 100 de salariati ii reveneau 35 de pensionari, fata de acum cand aceiasi 100 de angajati trebuie sa traga din greu pentru 150 de pensionari. Cu un numar si mai mare de pensionari se confrunta judetul Arges, unde in 2014 numarul lor se ridica la aproximativ 160 de mii, iar al salariatilor la 130 de mii.

Iar numarul pensionarilor ar putea creste. Tocmai ce a trecut de Senat un proiect de lege care permite femeilor, care au nascut 3 sau mai mult de trei copii, sa iasa la pensie mai devreme. Insa nu inainte de implinirea varstei de 55 de ani.

Nu doar numarul pensionarilor crește, ci și numărul șomerilor sau al celor rămași fără loc de muncă. Este și cazul bărbatului din imagine. Ajuns la vârsta 57 de ani, se plange că nimeni nu-l mai angajeaza. Bate săptămânal drumul la AJOFM în speranța ca se va ivi ceva de munca si pentru el. Are rate la banci si familie de intretinut.

La sfarșitul lunii septembrie, în baza de date a Ajenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă,15 mii de dâmbovițeni apar ca șomeri.

Corina Enache

Claudiu Andrei

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe