PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CANCERUL ÎŞI FACE DE CAP

CANCERUL ÎŞI FACE DE CAP

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Lupta cu viata dar si cu birocratia romaneasca! Numarul bolnavilor de cancer creste de la an la an in Romania, la fel si rata deceselor cauzate de aceasta boala crunta care a atins pragul de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, de doua ori mai mult decat in 2009. Chiar daca la nivelul tarii nu mai exista lista de asteptare pentru bolnavii de cancer, fapt confirmat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie este ingradit de ani buni.  In judetul Dambovita in prezent sunt aproape 12 000 de persoane care sufera de una dintre formele de cancer cunoscute.

Cancerul face ravagii in randul romanilor anual, iar rata deceselor este in continua crestere. Astfel, anul trecut rata deceselor cauzate de cancer înregistrată la noi în ţară a fost de 388 cazuri la suta de mii de locuitori, în vreme ce în 2009 s-au înregistrat 182 de cazuri la suta de mii de locuitori. Si in judetul Dambovita statisticile sunt alarmante! Potrivit informatiilor oferite de Directia de Sanatate Publica Dambovita, in prezent la nivelul judetului,  11 940 de persoane sunt diagnosticate cu una dintre formele de cancer, cele mai multe in mediul rural. Pe primul loc in statistici se situeaza cancerul la san, pe locul 2 cancerul bronhopulmonar, iar pe locul 3 sunt bolnavii care sufera de cancer colorectal.

Chiar daca la ora actuală, la nivelul ţării nu mai există lista de aşteptare pentru bolnavii de cancer, fapt confirmat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ramane in continuare problema tratamentului pentru acesti bolnavi. Desi tratamentele de ultima generatie sunt disponibile in multe state europene la acestea nu au acces si bolnavii romani.

A declarat pentru gandul.info, Oana Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Pe lista de aşteptare se află medicamente care au efectul de a preveni fracturile, compresia măduvei spinării sau nevoia de radiaţii la nivel osos în cazul acestor pacienţi cu metastaze osoase – simptome des resimţite de persoanele diagnosticate cu cancer. Si farmacistii damboviteni sunt de parere ca actualizarea listelor va mai intarzia din cauza aspectelor administrative, altfel spus, birocratiei.

Pe lângă lipsa schemei de tratament inovator, pacienţii bolnavi de cancer se confruntă cu numeroase probleme printre care se numără compensarea limitată a procedurilor de diagnostic, dar si lipsa unui program de prevenţie şi educaţie.

Echipa: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe