PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CĂPŞUNI DE BĂLENI

CĂPŞUNI DE BĂLENI

de Mditv
56 vizualizări

Doi fraţi, din comuna dâmboviţeană Băleni, vor să revoluţioneze agricultura din zonă cu o altfel de cultură. Au văzut cum căpşunii străinilor produc fructe şase luni pe an şi au încercat şi ei să aibă o recoltă bogată, pe meleagurile dâmboviţene. Au reuşit să îşi facă propria cultură şi pare a da roade. În ciuda investiţiei cei doi tineri speră că afacerea se va dovedi una profitabilă în timp.

Ideea i-a venit lui Marian, un tânăr de 30 de ani. A fost mai bine de zece ani şofer pe tir în Italia şi a decis să se întoarcă acasă şi să-şi deschidă propria afacere. A avut curajul să facă ceva nou, pentru ţara noastră, inspirându-se de la străini, deşi nu ştia cum se îngrijeşte o cultură de căpşuni.

Norocul a fost că soiul olandez pe care l-au folosit a început să dea roade foarte repede. Fructele au început să crească foarte repede, iar cei doi tineri, împreună cu familia lor s-au pus pe cules.

Marian s-a informat despre această cultură pe internet. Deşi este ambiţios şi vrea să îşi extindă afacerea cu afine şi zmeură, este dezamăgit de modul în care statul român tratează agricultorii. Peste hotare, cei care au culturi agricole primesc ajutor consistent de la stat, subvenţii extrem de avantajoase şi chiar utilaje pe care le pot folosi pentru a-şi dezvolta producţia. Aici, tânărul este susţinut doar de familie, iar bunicul său i-a fost cel mai bun ajutor. În cei 80 de ani, pe care îi are, a strâns suficientă experienţă în cultivarea legumelor. Acum însă s-a specializat şi în domeniul fructelor.

Băieţii au investit aproximativ 10 000 euro în cei 25 000 de puieţi pe care i-au plantat pe o jumătate de hectar de teren, pe care le aveau de la părinţi.

Îşi vând toată producţia în Piaţa Obor din Bucureşti. Până acum au recoltat aproximativ 10 tone de căpşuni, chiar în primul an de producţie, întrucât soiul pe care îl au produce continuu, timp de şase luni pe an. Agricultorii se plâng însă că nu găsesc forţă de muncă pentru cules. Aduc oameni de la peste 3 kilometri pentru a-şi strânge recolta. Marian, tânărul producător de căpşuni spune că pe viitor se gândeşte să se înscrie şi într-o asociaţie de producători, dacă oferta primită va fi una avantajoasă.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe