Agricultura este loterie, spun cei care lucrează pământul şi se lovesc de la un an la altul de schimbări climatice. Anul acesta, de pildă, pentru că vremea a permis, agicultorii dâmboviţeni din Lunguleţu au început însământările cartofului de primavară, cu cel puţin trei săptămâni mai devreme, faţă de anii trecuţi. Luna februarie a fost extrem de calduroasă, însă vrema se poate schimba, iar o brumă le-ar da planurile peste cap.
Agricultorii din Lunguleţu, recunoscuţi pentru culturile de cartofi, au profitat anul acesta de perioadele cu vreme bună şi au început mai devreme muncile câmpului. La ora aceasta terenurile sunt însămânţate aproape în totalitate cu cartofi de primăvară, asta, în condițiile în care anul trecut la această vreme, abia se apucau de treabă. Vremea frumoasă a permis lucrarea terenului, iar dacă nu ar fi plouat câteva zile, totul era gata astăzi.
Deocamdată previziunile sunt bune. Însă, agricultorii nici nu îndrăznesc să se gândească la producţia pe care o vor recolta peste câteva luni. Se tem să nu revină perioadele cu nopţi reci şi brumă, care poate afecta cartofii răsăriţi. În plus, oamenii spun că agricultura nu mai rentează, dar sunt legaţi de grlie şi obligaţi să muncească pământul pentru că altă sursă de venit nu ar avea. Investesc în sămânţă şi tratamente, dar nu au garanţia ca vor scoate profit.
În bazinul legumicol din comuna Lungulețu, renumit în ţară, sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producția anuală sare de 750.000 de tone. În anii trecuți, polonezii au fost cei care au exportat zeci de tiruri cu cartofi, în perioada în care la ei producţia a fost slabă din cauza inundațiilor.
CORINA ENACHE
CLAUDIU ANDREI