PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CE FACE GENERAȚIA FĂRĂ BAC ? – VIDEO

CE FACE GENERAȚIA FĂRĂ BAC ? – VIDEO

de admin
9 vizualizări

Ce se intampla cu cei care au dat bir cu fugitii la examene? Este intrebarea momentului in Romania avand in vedere ca un nou record negativ a fost inregistrat anul acesta in randul absolventilor de liceu. Pentru prima data in istoria examenului maturitatii un sfert dintre elevii claselor a XII-a nu s-au inscris la examen. Numarul celor dezinteresati este dublu fata de anul trecut si depaseste 44.000 de absolventi. O varianta pentru acestia ar fi sa solicite indemnizatia de somaj si astfel sa beneficieze si de cursuri de calificare. Pentru cei care inca mai viseaza sa faca ceva in viata, sunt deschise portile poslicealelor. Totodata, sunt si elevi care nu spera la prea mult si aleg sa fie muncitori necalificati.
Somajul este printre variantele preferate de absolventii care nu sustin examenul maturitatii. “Diploma” de somer o inlocuieste astfel pe cea de bacalaureat, iar in loc sa se prezinte la examen, sute si chiar mii de fosti elevi se aseaza la coada la bursele locurilor de munca. Fara o specializare si fara studii, multi se multumesc cu indemnizatia lunara al carei cuantum reprezinta 50% din indicatorul social de referinta (500 de lei) timp de 6 luni. Dar trebuie sa se grabeasca inscrierile se fac in maximum 60 de zile de la absolvire. Pentru cei care vor sa aiba sanse la angajare Ajofm pune la dispozitie si cursuri de calificare si consultanta gratuita. Tinerii vor putea sa isi incerce norocul la bursa locurilor de munca chiar si luna aceasta.
O alta varianta ar fi inscrierea la o scoala profesionala, unde diploma de bacalaureat nu este obligatorie, insa elevii trebuie sa nu absenteze de la cursuri si sa isi insuseasca notiunile sanitare. . In ultimii ani, cei mai multi absolventi s-au indreptat catre postlicealele sanitare cu speranta ca vor obtine o diploma si o sansa in plus pe piata locurilor de munca. Din pacate sunt insa si tineri care au renuntat la educatie pentru a munci, uneori chiar si la negru, in strainatate. Pentru acestia viitorul nu este deloc unul promitator. Recordul negativ inregistrat la sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului de anul acesta este de 44 000 de elevi neinscrisi. In Dambovita aproximativ 7,5% dintre absolventi au spus pas bac-ului carora li se adauga si cei corijenti sau reptenti, in Giurgiu 8,17% au ales sa renunte. Situatia este grava in Teleorman, unde 16,22% dintre absolventi nu s-au inscris, iar in Ilfov 37,39%.

Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe