PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CE SE ÎNTÂMPLĂ CU TÂRGOVIȘTEA ÎN CAZ DE CUTREMUR?

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU TÂRGOVIȘTEA ÎN CAZ DE CUTREMUR?

de Mditv
84 vizualizări

Targovistenii pot dormi linistiti! Cladirile construite in judetul Dambovita nu sunt un pericol pentru cetateni. In urma cutremurului care a distrus o intreaga localitate in Italia, cetatenii se intrebau ce s-ar intampla in Romania in cazul unor seisme de o magnitudine de peste 6 grade pe scara richter.

În ultimii ani prezicerile unui mare cutremur care va lovi România nu s-au împlinit. Au fost nenumărate seisme mici care au speriat populația însă nu au adus pagube materiale sau pierderi de vieți omenești. Conform opiniei specialiștilor clădirile proiectate până în anii 90 erau gândite să reziste la un seism cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter și au rezistat cu brio cutremurelor din anii 1977, 1986, 2004 acestea înregistrând peste 6 grade pe scara Richter.

În România există mai multe zone cu falii şi plăci tectonice care provoacă cutremure, însă, problemele mari vin din Vrancea. Conform seismologilor dar și specialiștilor în construcții, cutremurele care produc pierderi de vieți omenești și pierderi materiale sunt cele de peste 7 grade pe scara Richter.

Potrivit măsurătorilor I.N.F.P.(Institutul Național de Fizică a Pământului), Bucureştiul, Focşaniul şi Buzăul sunt cele mai expuse oraşe în cazul unui cutremur major. În zona de risc crescut sunt încadrate şi alte oraşe, precum Ploieşti, Târgovişte, Craiova, Giurgiu, Zimnicea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Iaşi Vaslui sau Bârlad. Cele mai multe imobile cu risc de prăbușire sunt cele construite în perioada interbelică.

În mod normal, dacă s-ar construi ca la carte, niciun român nu ar trebui să se teamă de cutremur în propria casă. Însă, în special după anii 90, din dorința de a economisi, mulți construcori au uitat în mod intenționat folosirea anumitor materiale de cosnstrucție sau au grăbit terminarea lucrărilor, punând astfel în pericol viețile celor ce locuiesc în clădirea repectivă.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe