PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COD PORTOCALIU DE FURTUNI

COD PORTOCALIU DE FURTUNI

de Andrei Oprescu
104 vizualizări

În sudul și sud-estul țării, disconfortul termic a fost ridicat joi, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime au atins între 34 și 38 de grade. Județele Dâmbovița, Argeș, Prahova și Ialomița s-au aflat sub cod galben. Mai cald și un disconfort termic deosebit de accentuat s-a resimțit în Giurgiu, Teleorman sau Călărași. În aceste județe temperaturile maxime s-au situat între 38 şi 40 de grade.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Fenomene vizate: disconfort termic ridicat

Interval de valabilitate: 5 august

Zone afectate: Dâmbovița, Argeș, Prahova și Ialomița, Gorj, Mehedinți, Dolj, Constanța, Buzău, Vâlcea

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 5 august

Zone afectate: Giurgiu, Teleorman, Călărași, Olt

Canicula este urmată de vijelii puternice. Pentru aproape toată țara a fost emis cod portocaliu. La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale

Interval de valabilitate: 05 august, ora 12:00 – 06 august, ora 06:00

Zone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia

Meteorologii spun că astfel de schimbări bruște ale vremii, de la canicula spre vijelii și descărcări electrice sunt normale mai ales în această perioadă din an. Problema este intensitatea lor, care a crescut foarte mult în ultimii ani și sunt mult mai violente.

MEDA ANDREI, METEOROLOG A.N.M.

Până sâmbătă în estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe