PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » COMBINATUL ACCIDENTELOR DE MUNCĂ – VIDEO

COMBINATUL ACCIDENTELOR DE MUNCĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
28 vizualizări

„Ne-au murit colegii in brate”! Asta isi amintesc cu groaza cei care au lucrat la Mechel Targoviste. In ultimii ani, mai multi angajati si-au gasit sfarsitul in combinatul de oteluri speciale, striviti, electrocutati sau arsi. „Intri pe poarta combinatului si nu stii daca mai iesi”, sunt de parere liderii de sindicat care arata cu degetul spre patronatul rus, atunci cand fac bilantul accidentelor de munca inregistrate la aceasta unitate. Unele dintre ele au socat o tara intreaga.  Si nimeni nu pare sa poata opri sirul tragediilor de la Mechel. De ce s-a ajuns in aceasta situatie critica? Sindicalistii spun ca singurii vinovati sunt patronii rusi, care nu au stiut decat sa faca disponibilizari, fara a tine cont ca pun in pericol viata angajatilor, care nu mai au siguranta locului de munca.

Si-au vazut colegii murind, isi amintesc cu durere cei care au lucrat sau mai sunt inca angajati la Mechel Targoviste. In ultimii zece ani, zeci de salariati au fost raniti in urma accidentelor de munca produse la combinat, ramanand invalizi. Alti zece oameni si-au pierdut viata. Anul trecut, un muncitor a murit in urma unei explozii, produsa tot in zona Otelariei Electrice numarul 2, iar altul, dupa ce a cazut de la inaltime. In 2009, doi muncitori au murit, in urma unei explozii la un cuptor de ardere a varului. In urma cu sase ani, doi angajati si-au gasit sfarsitul in chinuri groaznice, arsi de vii, iar 2006, un accident de munca la fabrica de oxigen s-a soldat cu decesul a trei persoane.

Tragediile la Mechel Targoviste par sa nu se mai opreasca. Sindicatele sustin ca in multe cazuri, de vina pentru accidente, au fost considerati chiar muncitorii care si-au pierdut viata. Ele sustin insa ca intreaga responsabilitate le apartine patronilor rusi, care in ultimii ani nu au stiut decat sa dea afara. Concedieri s-au facut tocmai in sectorul de intretinere, acolo unde se inregistreaza cele mai multe accidente de munca, au declarat liderii de sindicat de la Combinatul de Oteluri Speciale, in cadrul emisiuniunii Asemeni Voua, difuzata de MDI TV.

Liderii de sindicat sustin ca angajatii au ajuns sa munceasca triplu si de multe ori nici macar nu sunt calificati pentru activitatea pe care trebuie sa o deruleze.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Dambovita spun ca Mechel Targoviste a primit numeroase sanctiuni in ultimii ani, pentru nerespectarea normelor de sanatate si securitate in munca. Din 2010 si pana in prezent, la combinat s-au inregistrat aproape 40 de accidente de munca,  cele mai multe soldate cu incapacitatea temporara de munca a angajatilor. In cazul celor mortale, de cele mai multe ori, anchetele i-au gasit vinovati pe angajati. Au fost insa si cazuri in care conducerea companiei a fost cea sanctionata.

In cazul accidentului de munca produs luni la Mechel Targoviste, ancheta va dura mai mult de 15 zile, cat este termenul obisnuit, pentru ca este nevoie si de o expertiza tehnica. Ramane de vazut care vor fi concluziile anchetei si daca vor fi considerati responsabili angajatii sau conducerea combinatului. Cei doi muncitori care au fost adusi in stare grava la spitalul din Bucuresti sunt in stare stabila.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe