PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CONDAMNAT DE SĂRĂCIE

CONDAMNAT DE SĂRĂCIE

de Andrei Oprescu
14 vizualizări

Sunt bolnavi și sunt săraci, iar asta îi condamnă la o viață trăită la mila sorții. Supraviețuiesc de pe o zi pe alta, se luptă cu durerea, sufera în tăcere sub privirile nepăsătoare ale celor din jur. Este și cazul lui David un băiețel diagnosticat cu sindromul Down. Deși o terapie l-ar ajuta, David nu are parte de controale medicale, nici de ajutor pentru că familia este foarte săraca. Capul familiei a rămas mama de când tatăl a murit și femeia crește singură copiii. De curând băiatul a contactat și o infecție puternică, dar niciun medic nu l-a consultat și nici tratament nu a primit pentru că mama nu a avut bani să-l ducă prin spitale.

Peste jumătate dintre copiii români trăiesc în sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă. Asta le limitează dreptul la creștere și dezvoltare normală. Sănătatea acestor copii este precară. Mulți primesc doar o masă pe zi, iar la medic ajung de multe ori atunci când boala de care suferă este într-un stadiu avansat. Statul asigură consiliere, tratamente și terapii mai mult pe hârtie. Oficial cei cu sindromul Down ar trebui să aibă parte de ajutor de specialitate gratuit în centre. Există câteva în țară, dar cei din mediul rural rar au acces. Este și cazul lui David. Băiețelul locuiește cu mama și frații în Bilciurești. A primit diagnosticul la naștere și pentru că familia este săraca terapie este inexistentă. De curând a contactat și o infecție, dar niciun medic nu l-a consultat.

Copilul este țintuit într-un scaun cu rotile. Nu reacționează și nu știe ce se întâmplă. Depinde de mamă permanent. Femeia are 6 copii și spune că venitul din pensia de handicap și ajutorul primit abia dacă ajunge pentru a-i hrăni. Statul, în loc să o ajute, i-a luat doi dintre copii în urmă cu ceva timp. Pe unul dintre ei, l-a luat acasă, celălalt, o fată de 13 ani a rămas într-un centru pentru protecția copilului.

În lipsa unui sprijin din partea statului, copiii sunt condamnați la o viață trăită cu lipsuri, durere, alături de o mamă care se chinuie să nu-i piardă, dar care este răpusă de probleme.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe