PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CONDAMNATE SĂ DEVINĂ… ISTORIE! – VIDEO

CONDAMNATE SĂ DEVINĂ… ISTORIE! – VIDEO

de Andrei Oprescu
29 vizualizări

Continuam sa ne batem joc de istorie! Autoritatile se lauda ca in statistici Dambovita ocupa locuri fruntase in tara, cand vine vorba despre numarul monumentelor istorice, insa nimeni nu stie cate dintre ele mai sunt in picioare. Abandonate, demolate, arse, riscand sa se prabuseasca in orice moment, aceasta a fost din pacate soarta a zeci de cladiri istorice din judet. Nu numai ca nu s-au luat masuri de-a lungul anilor pentru stoparea acestui dezastru, ci autoritatile recunosc faptul ca nici macar nu au o evidenta a monumentelor aflate in pericol. In continuare, istoria este calcata in picioare in Dambovita, iar pentru lipsa de reactie a celor responsabili se gasesc mereu scuze.

In Targoviste, la tot pasul dai de un monument istoric sau un sit arheologic. Vechea cetate de scaun a Tarii Romanesti ocupa locul patru la nivel national, avand peste 1200 de monumente.

Intr-adevar, Dambovita are monumente istorice cu care sa se mandreasca, dar din pacate sunt multe altele care au ajuns ruine. Pentru ele nu se gasesc solutii de ani de zile. MDI TV v-a prezentat situatia dezastruoasa in care au ajuns cladirile fostei Regii de Tutun din Gaesti si Titu. Ani de zile au fost abandonate, lasate sa se prabuseasca, pentru ca in aceste cazuri, terenul devine mai valoros decat istoria. Proprietarii nu au avut alt interes decat sa scape de ele. La Gaesti, in cladire s-a intrat cu buldozerul. Din cladirea de altadata, acum au mai ramas cativa pereti, pentru ca nimanui nu i-a pasat sa salveze o pagina istorie.

Din pacate aceeasi situatie se regaseste si in Targoviste. Casa Nicolae Bratescu, fostul restaurant „Casa Damboviteana” se poate prabusi in orice moment. Birocratia, dar si nepasarea au facut ca monumentul istoric sa ajunga adapost pentru boschetari. In locul fastului de altadata, acum gasesti mormane de gunoaie. In urma cu cativa ani, a fost cuprins si de un incendiu, care l-a distrus. A ajuns un adevarat pericol pentru trecatori, intrucat bucati din acoperis se pot desprinde in orice moment.

Autoritatile au spus ca nu pot interveni aici, pana cand nu se incheie procesul prin care familia Campeanu il revendica. Acest proces s-a incheiat, iar liberalul Radu Campeanu a pierdut cladirea. Se pare ca s-a pierdut insa si si ultima speranta pentru salvarea acestui monument.

Si exemplele din pacate pot continua. Lipsa de reactie a autoritatilor din ultimii ani a dus la acest dezastru. In Dambovita nu exista nici macar o lista a monumentelor istorice in pericol, nu mai vorbim despre solutii pentru salvarea lor.

Cum putem vorbi despre salvarea monumentelor istorice, daca autoritatile nici macar nu stiu cate sunt in pericol si in ce zone ale judetului se afla. In aceste conditii, despre multe cladiri istoice din Dambovita se va vorbi in scurt timp la trecut. Ele vor deveni…istorie!

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe